BiH
0

Počelo vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH počela je, a očekuje se izjašnjavanje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH koje je danas podržao Predstavnički dom.

Vlada Federacije BiH predložila je razmatranje zakona po hitnoj proceduri.

Iz tog razloga Klub Srba podnijet će zahtjev da se o proceduri odlučuje po mehanizmu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Smatramo da je procedura bitna, te želimo da čujemo tumačenje razloga za hitno razmatranje ovog zakona. Ako u samom postupku utvrđivanja hitnosti jedan od klubova ne da većinsku podršku, onda bi tu proceduru trebalo zaustaviti i tražiti od Ustavnog suda da se izjasni o tom pitanju", kazao je predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda Slaviša Šućur.

Delegati su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast preminulog parlamentarki Hafezi Sabljaković i nedavno poginulim kakanjskim rudarima.

Podsjećamo, Hafeza Sabljaković preminula je jučer nakon duge i teške bolesti. U Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH birana je u kontinuitetu od 1998. godine, a smrt ju je zatekla na mjestu potpredsjednice DNZ-aBiH. Ostala je poznata kao istaknuti borac za prava žena.