BiH
0

Počelo uzimanje uzoraka za banku koštane srži u BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U organizaciji Nevladine organizacije "Mala" u Sarajevu je danas započeto uzimanje krvi za tipizaciju a time i formiranje registra banke koštane srži u Bosni i Hercegovini.

Prvi donor bio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, koji je i počasni ambasador projekta.

On je istakao da ovim projektom Bosna i Hercegovina pristupa svjetskoj mreži donora koštane srži, što će biti od velikog značaja za bh. građane.

"Vrijeme će pokazati koliko smo svjesni važnosti ovog projekta jer će formiranje registra banke koštane srži omogućiti liječenje brojnih bolesti i spašavanje ljudskih života", rekao je Hadžibarić.

Predsjednica NVO "Mala" Amela Sućeska izjavila je da su svi u organizaciji izuzetno ponosni na ovaj projekt.

"Kada ovaj registar postane član evropskih i svjetskih organizacija onda će građani kojima je potrebna transplantacija koštane srži to moći uraditi u BiH a i transplantati iz cijelog svijeta će nam biti dostupniji po povoljnijim uvjetima i nižim cijenama", naglasila je Sućeska.

Dodala je da je za učlanjivanje registra u svjetske organizacije potrebno 1.500 donora a da se postane ozbiljan partner na globalnom nivou potrebno je 5.000 donora.

"Tipizacija će biti rađena u Hrvatskoj tako da će prvi tipizirani uzorci iz BiH, u saradnji s fondacijom Ana Rukavina i Zavodom za transfuzijsku medicinu Hrvatske, putem hrvatskog registra ulaziti na svjetsko tržište, i prije nego što bude prikupljeno 1.500 uzoraka", pojasnila je Sućeska.

Naglasila je da je troškovi ovakvih zahvata trenutno koštaju oko 350.000 eura po pacijentu - bez postoperativnog perioda, a da bi formiranjem registra banke koštane srži u BiH cijena iznosila najviše 50.000 eura.

Pored načelnika Hadžibajrića, uzorke krvi danas su donirali i direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan, izvršni direktor BH Telecoma Hamdo Katica, te direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Željko Ler.