Opasni po okolinu
17

Počelo uklanjanje ruševnih objekata u općini Stari Grad

Klix.ba
Općina Stari Grad uklonit će sedam objekata čiji je vlasnik, a koji predstavljaju prijetnju po okolinu. Radi se o preventivnim mjerama u cilju zaštite i spašavanja, koje koordinirano provode Služba civilne zaštite i Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad.

Za izvođača radova izabrana je firma Klico trans. Uklanjat će se ruševni objekti na Kovačima, Bistriku, Mahmutovcu, Vratniku i Babića bašči.

Tokom vikenda je uklonjen ruševni objekat u ulici Okrugla br.18, na Mahmutovcu. Radilo se o ruševinama stambenog objekta, ukupne površine oko 100 m2, sa prizemljem od šljake i drvenom stropnom konstrukcijom i krovištem, koji se nalazio na strmom terenu.

Nakon ovog objekta počelo je rušenje u ulici Hrvatin br.6, na Bistriku, gdje je veći dio ruševine već uklonjen. I u ovom slučaju se radilo o ostacima stambenog objekta sa zidovima od čerpića, drvenom međuspratnom konstrukcijom, te krovištem od drveta i crijepa

Uslijedit će uklanjanje ruševnih objekata u ulici Mustafe Dovadžije 23 i 26 na Vratniku. Osim toga, bit će uklonjeni objekti u ulicama Kovači broj 61 i 63 i Braće Morić br.11. Za ove radove Općina Stari Grad je putem Službe civilne zaštite izdvojila 60.000 KM, navedeno je u saopćenju za javnost.