BiH
0

Počelo testiranje novog sistema za biometrijske pasoše

FENA
Testna faza novog sistema za biometrijske putne isprave počela je danas sa funkcionisanjem i trajat će šest mjeseci, saopćio je MUPRS-a.

U ovoj fazi primjenjivat će se procedura za izdavanje biometrijskih pasoša, ali će se građanima izdavati postojeći obrasci putnih isprava (pasoša). Pasoš koji će biti izdat u toku ove faze važit će pet godina, a cijena će ostati ista - 30 KM.

Zbog prelaska na novi sistem Civilnog registra i postupka izdavanja biometrijskih putnih isprava BiH, do ponedeljka, 6. jula, građani neće moći podnijeti zahtjeve za izdavanje dokumenata (lična karta, vozačka dozvola i putna isprava), niti će moći registrirati motorno vozilo.

Preuzimanje već izrađenih putnih isprava bit će omogućeno u ovom periodu.

Sistem za izdavanje biometrijskih putnih isprava trebalo bi da bude u potpunosti funkcionalan u ponedeljak, 6. jula, ali MUPRS-a napominje da je prelazak na novi sistem zahtjevna operacija koja bi mogla dovesti do niza kratkih zastoja.

Istovremeno, obavještavaju građane da će se od 6. jula zahtjevi za izdavanje putnih isprava zaprimati na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata (tzv. CIPS lokacije).

MUPRS-a moli građane za razumijevanje i strpljenje i upozorava da nema razloga za zamjenu putnih isprava kojima važnost nije istakla.