BiH
0

Počelo suđenje Zdenku Andabaku, optuženom za ratne zločine na području Livna

FENA
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane, počelo je suđenje Zdenku Andabaku, optuženom za zločine počinjene na području Livna.

Prema optužnici, Andabak je 21. jula 1993. godine rukovodio akcijom u selu Grborezi (općina Livno), kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu. Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Tužiteljica Lejla Konjić u uvodnoj riječi je kazala kako su svjedoci potvrdili da je Andabak bio zapovjednik, a da su dva svjedoka “gotovo saglasno opisala stradanja lica koja su bila civili”.

Ona je dodala da će dokazati da je Andabak vodio akciju razoružavanja, da je bio prisutan tokom događaja i da se “njegov umišljaj ogleda u ubistvu ranjenog civila”.

Branilac Bajro Čilić je rekao da je tokom događaja bilo više desetaka svjedoka, a ne samo dva koje je navelo Tužilaštvo, te da su određeni dokazi na protuzakonit način uvedeni.

On je istakao da će odbrana dokazati da su “akcija razoružavanja i akcija napada različite stvari”.

"Svoju nevinost ću dokazati pred ovim sudom moje države", kazao je Andabak.

Prije početka suđenja je održana statusna konferencija na kojoj je Tužilaštvo najavilo saslušanje 12 svjedoka i jednog vještaka, te ulaganje 47 materijalnih dokaza.

Odbrana je rekla da “nastoji svesti spisak svjedoka ispod 50”, te da planira direktno ispitati sve svjedoke Tužilaštva.

Odbrana je kazala da je Andabak svjedočio pred Haškim tribunalom i da su “razne okolnosti iz optužnice rasvijetljene”, te predložila preslušavanje tog svjedočenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar, javio je BIRN-Justice Report.