BiH
0

Počelo suđenje za zločin u Jablanici u slučaju Bojadžić

Sarajevo-x.com
Čitanjem optužnice počelo je suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Bojadžić je optužen za mučenje, premlaćivanje, prisilan rad, seksualno zlostavljanje i silovanje u ljeto 1993. godine nad civilima i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici.

Prema optužnici, Bojadžić, bivši zamjenik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), u društvu sa nepoznatim muškarcem, jednoj zatočenici je naredio da uđe u vozilo, dok je drugu ugurao, a potom su ih odvezli u jednu kuću.

Uz riječi “ili ću te silovati ili ću te ubiti”, kako je navedeno u optužnici, Bojadžić je silovao zatočenicu, dok je nepoznati muškarac silovao drugu.

U optužnici stoji i da je Bojadžić naredio seksualno zlostavljanje između dvojice zarobljenika u hodniku Muzeja “Bitka na Neretvi”.

U nekoliko tačaka optužnice, Bojadžiću je na teret stavljeno i udaranje zatočenika.

Na ovom suđenju nije počelo iznošenje uvodnih riječi zbog “dinamike” suđenja koje se sprovodi protiv Bojadžića u drugom predmetu.

U drugom predmetu Bojadžiću se, zajedno sa još petoricom bivših pripadnika ABiH, trenutno sudi za zločin u Trusini počinjen 16. aprila 1993. godine, kada su ubijeni civili i pripadnici HVO-a.

Prema toj optužnici, napadom na selo Trusina rukovodio je Bojadžić, naredivši da niko u selu ne smije ostati živ. Po okončanju napada, ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se predali. Bojadžić je optužen zajedno sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Zulfikarom Ališpagom.

Kako je navedeno u optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, optuženi su za ubistva civila i vojnika u Trusini.

Ališpagu optužnica tereti što nije kaznio vojnike odreda “Zulfikar” koji su učestvovali u strijeljanju jer im je bio komandant.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april.