BiH
0

Počelo suđenje Sulji Karajiću optuženom za ratni zločin protiv zarobljenika narodne odbrane AP Zapadna Bosna

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima stranaka u postupku danas je pred vijećem Suda BiH u Sarajevu počelo suđenje Sulji Karajiću, koji se tereti za krivična djela ratni zločina protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH je optužnicu protiv Sulje Karajića potvrdio 4. januara 2008. godine.

U njoj se navodi da je Karajić od augusta 1994. do februara 1995. godine kao komandant voda Vojne policije u okviru Petog korpusa Armije RBiH učestvovao u oružanom sukobu između tog korpusa i Narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna na širem području Bihaća.

Prema optužnici, Karajić je naredio i učestvovao u ubistvima i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima i civilima. Između ostalog je navodno privodio i naređivao podređenim pripadnicima Vojne policije da privode stanovništvo sela Todorovska Slapnica, općina Velika Kladuša, za koje se pretpostavljalo da podržavaju ideju autonomije zapadna Bosna. Civili su privođeni u seosku osnovnu školu gdje su navodno podvrgavani nečovječnom postupanju, psihičkoj torturi, a neki i ubijani.

Optužba je predložila izvođenje oko 50 svjedoka, od kojih će neki imati mjere zaštite.

Prva tri svjedoka optužbe svjedočit će 20. marta.

Suljo (Ćamil) Karajić Hodža rođen je 1968. u mjestu Trnova, općina Velika Kladuša. Bošnjak je, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece.