BiH
0

Počelo suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu Denisa Mrnjavca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Ademiru Leloviću (1990.) i Berinu Taliću (1989.), koji se terete za pomaganje u ubistvu, te Armini Milić (1964.) koja se tereti za prikrivanje ubistva srednjoškolca Denisa Mrnjavca u Sarajevu 5. februara.

Suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon odvajanja postupka prema maloljetnom Nerminu Sikiriću, optuženom za svirepo ubistvo vršnjaka.

Prema optužnici koju je predočio tužitelj Edin Muratbegović, Lelović i Talić se terete za krivično djelo - pomaganje u ubistvu pri bezobzirnom i nasilničkom ponašanju, a Milić za krivično - pomoć učinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Prema činjeničnom opisu optužnice, 5. februara oko 18.50 sati u Sarajevu, u ul. Zmaja od Bosne bb, vozeći se u tramvaju iz pravca Narodne banke prema Ilidži, a u kojem se nalazio veći broj učenika, Ademir Lelović koji je bio u društvu s Talićem i Sikirićem se bez ikakvog razloga i povoda obratio maloljetnom Denisu Mrnjavcu koji se sa drugom maloljetnim R. A., vraćao iz škole, riječima: "Šta me gledaš“.

Prema tužbenim navodima, Lelović je nastavio s verbalnim napadom, da bi se u jednom momentu umiješao i maloljetni Sikirić riječima "Sad je gotovo“, a zatim izvadio nož i pokazao ga Leloviću i Taliću, nakon čega je Lelović metalnim "bokserom“ maloljetnog Denisa udario u glavu, a Talić ga uhvatio rukama i odgurnuo ga, a Lelović nastavio udarati.

Nakon toga je, kako se u optužćnici navodi, maloljetni Sikirić nožem nanio smrtonosnu povredu maloljetnom Denisu u predjelu trbuha, a potom su zajedno pobjegli sa mjesta događaja.

Usljed šoka zbog krvarenja iz trbuha maloljetni Denis je preminuo narednog dana, 6. februara.

Armina Milić, Lelovićeva majka, se tereti da je nakon "kritičnog" događaja i saznanja šta se dogodilo sakrila preklopni nož i "bokser".

Kako je u uvodnoj riječi najavio zastupnik optužbe, tužbeni navodi bit će potkrijepljeni iskazima svjedoka, obimnom dokumentacijom, nalazima i mišljenjima sudskih vještaka.

Za svjedoka koji je bio u društvu s maloljetnim Denisom, maloljetnog R.A. zatražio je status ugroženog svjedoka, s obzirom na traumu koju je preživio.

Branitelji optuženih, advokati Izet Baždarević (branitelj Lelovića i Milićeve), te Aida Čampara, Talićeva braniteljica ustvrdili su kako će dokazati kako njihovi branjenici nisu počinili krivična djela za koja se terete.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 20. juni kada bi, prvim svjedočenjima, trebao biti otvoren dokazni postupak.