BiH
0

Počelo suđenje Kreši Lučiću

BIRN/Sarajevo-x.com
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima obje strane pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje bivšem zapovjedniku HVO iz Kreševa.

Suđenje Kreši Lučići počelo je čitanjem otpužnice prema kojoj se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima sa područja Srednje Bosne.

Lučić je, prema navodima optužnice, od aprila do septembra 1993. godine kao zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) učestvovao u napadima na Kreševo, Kiseljak, Busovaču i Vitez. Napadi su se desili u vrijeme oružanog sukoba između HVO i pripadnika Armije BiH.

Lučić je, smatra Tužilaštvo BiH, učestvovao u zatvaranju i mučenju Bošnjaka civila, te pomagao drugima u činjenju nečovječnih djela kao što je odvođenju na prisilni rad i zatvaranje u lošim uvjetima.

Slavica Terzić, tužiteljica, je u uvodnim riječima naglasila da će dokazati šta se desilo u Kreševu "kako bismo utvrdili istinu bez obzira ako se to nekome ne sviđa".

Tužilaštvo nije najavilo koliko svjedoka će pozvati, ali je Tužiteljica rekla da će priložiti dokaze o postojanju sistematičnog napada HVO-a na područje Srednje Bosne, naglasivši da se radi o činjenicama koje su već utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i to na suđenjima Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu.

Krešimir Zubak, branitelj optuženog, je naglasio da će dokazivati da Lučić "nije nikoga tukao", te da će na to ukazati "upravo preko iskaza predloženih svjedoka Tužilaštva".

Zubak je dodao da se i Odbrana zalaže za istinu "samo što je ona drugačija od istine Tužilaštva".

Naredno ročište, početak iznošenja dokaza Tužilaštva, je 26. februar 2007.godine.