BiH
1

Počelo suđenje Edinu Džeki, bivšem pripadniku odreda "Zulfikar"

Klix.ba
Edin Džeko
Edin Džeko
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Edinu Džeki, bivšem pripadniku Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) za zločin počinjen u Konjicu i Jablanici.

Sanja Jukić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je kako će svjedočenjem žrtava i bivših saboraca optuženog dokazati da je optuženi kriv za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti počinjene 1993. godine.

“Iako je bio dosta mlađi od većine pripadnika odreda, Džeko je bio osoba od povjerenja u jedinici ‘Zulfikar’. Davao je direktne naredbe drugim osobama. Uvjereni smo da ćemo dokazati njegovu krivicu za zločine iz optužnice”, rekla je Jukić.

Prema optužnici, Džeki se na teret stavljaju zločini počinjeni u selu Trusina kod Konjica u aprilu 1993., kao i zločini nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti počinjeni u Jablanici.

U optužnici je navedeno da je Džeko učestvovao u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993., te ubistvima šest civila i tri ratna zarobljenika.

Džeko je optužen i da je u septembru 1993. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju osam civila hrvatske nacionalnosti te njihovom zatvaranju u prostorije Rogića kuće u Jablanici, gdje se tada nalazilo sjedište odreda “Zulfikar”.

Tužilaštvo BiH smatra da je Džeko maltretirao zatočene civile tako što ih je tukao i tjerao da stoje na cesti koju su granatirale jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prema optužnici, Džeko je dvojici civila uzeo 3.500 njemačkih maraka u zamjenu za njihov život.

Odbrana optuženog nije iznosila uvodnu riječ, kazavši da će to učiniti nakon što Državno tužilaštvo završi sa dokaznim postupkom.

Džeko je izručen BiH u decembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 28. augusta.