BiH
14

Počelo suđenje: Dodik od Bosića traži 10.000 KM za duševnu bol

Piše: G. D.
(Foto: Klix.ba)
U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održano ročište povodom tužbe predsjednika RS Milorada Dodika protiv predsjednika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića.

Tužba je uslijedila nakon što je Dodik Bosića nazvao patološkim lažovom i nakon što mu je lider SDS-a uzvratio tvrdnjom da je slagao građane RS povodom referenduma, obračuna sa kriminalom i ispitivanja sumnjivih privatizacija, a da je pritom ukrao milione maraka.

"Dodik me je tužio samo za ovo posljednje, za tvrdnju da je ukrao milionske iznose. Time je indirektno priznao da je naprijed rečeno zaista slagao. Rado ću se pojaviti na sudu. Rado ću dokazati svoje tvrdnje da su milioni maraka završili u njegovim, ali i džepovima njegovih prijatelja i stranačkih saradnika. Dodik je morao znati za sve afere - za Bosku, za Birač, za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, za Olimpijski centar na Jahorini, za zgradu Vlade RS - i to ga čini odgovornim za gubljenje mnogih miliona", istakao je Bosić koji je na suđenje došao sa savjetnikom Nebojšom Vukanovićem.

Dodik se nije pojavio na današnjem ročištu za koje je vladao ogroman interes medija.

Bosić je kazao da pripremno ročište još uvijek nije završeno zbog obimne dokumentacije koju su on i njegov tim donijeli kako bi dokazali tvrdnje da je "Dodik pokrao milione".