Kantonalni sud u Sarajevu
0

Počelo suđenje Đajiću optuženom za ratni zločin na Ilidži

FENA
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi optužbe i odbrane u Kantonalnom sudu u Sarajevu (KSS) počelo je suđenje Dušku Đajiću za ratni zločin protiv stanovništva na području općine Ilidža u novembru 1995. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Optužba je u uvodnoj riječi navela da će dokazati da je optuženi Đajić vršio zastrašivanje civila, nezakonito odvođenje, zlostavljanje, nečovječno postupanje i pljačku imovine, dok je odbrana kazala da će dokazati da optuženi nije počinio djela koja su mu stavljena na teret.

“Saslušanjem oštećenog Srećka Klarića i još dvojice svjedoka te vještaka neuropsihijatrijske i finansijske struke, kao i prezentacijom materijalnih dokaza, Tužilaštvo će dokazati da je optuženi počinio djelo za koje se tereti”, rekla je Aida Ćatović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

U optužnici se navodi da je Đajić 1. novembra 1995. naredio naoružanim policajcima da, pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora, dovedu Srećka Klarića u stanicu, gdje mu je rekao da mora napustiti stan i teritorij Republike Srpske (RS), s obzirom na to da je “po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija”.

Đajić je, prema optužnici, u to vrijeme bio kriminalistički inspektor Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilidža.

“Kada je Klarić odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao majku ustašku i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama”, kazala je Ćatović.

Dodala je da je nakon premlaćivanja Đajić oštećenog odvezao do kontrolnog punkta Vojske Republike Srpske (VRS) na Kobiljači i predao ga vojniku, koji ga je odveo do sporednog puta i rekao mu da ne skreće jer je područje minirano.

“Đajić se 2. novembra 1995. uselio u stan Klarića i u njemu boravio do marta 1996. godine. Prilikom napuštanja stana, Đajić je svu pokretnu imovinu u vrijednosti od oko 317.000 KM odvezao kamionom u nepoznatom pravcu”, stoji u optužnici koju je pročitala tužiteljica.

Milenko Vojo Radović, branilac optuženog Đajića, kazao je da će unakrsnim ispitivanjem svjedoka dovesti u pitanje njihov kredibilitet.

“Odbrana će posebno osporavati kredibilitet svjedoka Klarića. Ukazat ćemo na protivrječnosti u njegovom iskazu, te dokaziti da se na njegovom iskazu i iskazu drugih svjedoka ne može donijeti osuđujuća presuda”, rekao je Radović.

Dodao je da radnje koje je poduzimao njegov branjenik nisu onakve kakvima ih je interpretirao Srećko Klarić, istaknuvši da je Đajić te radnje obavljao kao običan policajac.

“Odbrana će dokazati da kod optuženog nije postajao direktan umišljaj, da ne postoji veza između inkriminisane radnje optuženog s oružanim sukobom”, istakao je branilac.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni, kada je planirano da svjedoči oštećeni Klarić.