BiH
17

Počelo suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu, tužilac najavio 27 svjedoka

Piše: N. J.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sudu BiH danas je počelo suđenje direktoru SIPA-e Goranu Zubcu koji je optužen za nesvjestan rad u službi, odnosno da se tokom protesta 7. februara u Sarajevu oglušio o zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio da angažuje specijalnu jedinicu Agencije za istrage i zaštitu BiH

Tužilac Miroslav Marković je pročitao optužnicu i najavio da će tokom suđenja ispitati 27 svjedoka i jednog vještaka. Sudu će od materijalnih dokaza, između ostalog, predložiti analizu video snimka o događajima 7. februara, foto dokumentaciju, izvještaje o oštećenjima, te bolničku dokumentaciju o povredama policajaca.

On je naveo da je materijalna šteta blizu 400.000 KM u dijelu za koji se Zubac tereti.

Advokat Dragiša Jokić je istakao da Tužilaštvo BiH nema dokaza da je Zubac počinio nesavjestan rad u službi te rekao da će broj svjedoka i materijalnih dokaza odbrane zavisiti od načina na koji Tužilaštvo bude vodilo postupak.

"U fokusu suđenja može biti dokazivanje nesavjesnog rada u službi Gorana Zubca, ali se isto tako ono može pretvoriti u istragu o događajima 7. februara, vezano za to ko je i šta trebao činiti. Kako bi optužili Zubca za nesavjestan rad u službi, Tužilaštvo je u optužnici navelo da se tu radilo o napadu na ustavni poredak BiH i terorizmu za šta su nadležni Sud BiH, Tužilaštvo BiH, odnosno SIPA", kazao je Jokić.

On je naveo da će Tužilaštvo velikim brojem svjedoka pokušati dokazati da je Zubac bio obavezan da djeluje, no problem je, kako je kazao, u tome što će ti svjedoci tumačiti propise umjesto da govore o činjenicama.

"Ako ovi svjedoci ostanu pri iskazima koje su dali u Tužilaštvu BiH tokom istrage, tada će najmanje tri svjedoka moći sjesti na optuženičku klupu uz Zubca", rekao je Jokić.

Na kraju je dodao da bi suđenje lako moglo potrajati dugo i da u tom slučaju neće biti nimalo prijatno.

Tužilac Miroslav Marković će na naredno ročište 2. oktobra pozvat će pet svjedoka i to tužioce Sašu Sarajlća i Dubravka Čamparu, bivšeg i sadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzu Selimovića i Mirsada Vilića, te Josipa Perića iz Federalne uprave policije.