Zbog ratnog zločina u Konjicu
0

Počelo suđenje Ćerimu Novaliću

SRNA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane, danas je u Sudu BiH počelo suđenje Ćerimu Novaliću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Konjicu 1992. godine.

Predstavnici Tužilaštva su naveli da će tokom procesa dokazati da je bivši pripadnik Armije BiH Novalić, u septembru 1992. godine u selu Džepa u opštini Konjic, uz prijetnju silovao jednu ženu srpske nacionalnosti.

Prema navodima iz optužnice, Novalić je sa još jednim neidentifikovanim pripadnikom Armije BiH ušao u kuću Stanka Šarana i njegovoj supruzi Borki naredio da se popne na sprat kuće gdje su se nalazili dvoje maloljetne djece i nepokretna svekrva.

"On je bio svjestan da kao naoružani vojnik ulazi u kuću srpskih civila koji nisu pripadali nijednoj strani u sukobu. Tada je svjesno iskoristio svoj položaj kako bi počinio silovanje", rekla je tužilac Sanja Jukić.

Advokat optuženog Ismet Mehić rekao je da će osporiti pravni i činjenični dio optužnice i dokazati da je oštećena Borka Šaran, "po nagovoru drugih osoba,  uprla prstom u njegovog branjenika", objavila je Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Naredno ročište zakazano je za 23. mart, kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva.