Kantonalni sud u Sarajevu
0

Počelo suđenje Brankoviću i Bičakčiću

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima strana u postupku danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine.

Optužnica bivše premijere FBiH Bičakčića i Brankovića (u inkriminirano vrijeme generalni direktor "Enregoinvesta") tereti za spornu kupovinu stana Brankoviću.

Prema tužbenim navodima, kupovinom spornog stana u sarajevskom naselju Ciglane budžet FBiH oštećen je za 114.000 KM, a Energoinvest za 150.000 KM.

Zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Oleg Čavka izrazio je uvjerenje da će dokazati tužbene navode, te najavio da će tokom dokaznog postupka biti saslušan određen broj svjedoka i biti predočeni materijalni dokazi - originalna dokumenta vezana za inkriminacije sadržane u optužnici.

Branitelji optuženih - advokati Žarko Bulić i Nikica Gržić prigovorili su na sastav Sudskog vijeća, s obzirom na to da ga ne čine isključivo sudije krivičari, što je Vijeće kojem predsjedava sutkinja Dalida Burzić odbilo, uz obrazloženje da je to uvjetovano brojem sudija, odnosno načinom rada, a što je precizirano Odlukom predsjednice Kantonalnog suda.

Nadalje, advokat Bulić iznio je niz prigovora u vezi s postupkom u ovom predmetu i kvalifikacijom krivičnog djela, pozivajući se na imunitet njegovog branjenika (Bičakčića) koji, kako je ustvrdio, nije mogao biti ukinut retroaktivnom primjenom zakona koji je 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Ustvrdio je, također, kako je za krivično djelo za koje se njegov branjenik tereti zastara nastupila još 2005. godine, te ukazao na to da se na temelju istih okolnosti vodi postupak u državnom sudu (dvostruko suđenje), te osporio kvalifikatorne okolnosti kojima se otkup stana dovodi u vezu s sticanjem navodne protupravne imovinske koristi, odnosno postojanje kauzalne (uzročno-posljedične veze) u tom pogledu.

Ovim navodima pridružio se i Brankovićev advokat, Nikica Gržić, navodeći kako se radi o konstruiranoj optužnici, te ustvrdivši kako neće biti moguće dokazati ni činjenični opis, niti kvalifikaciju djela.

Stoga je odbrana predložila da Sudsko vijeće ne ulazi u daljni postupak (u meritum), odnosno da donese odbijajuću presudu.

I ovaj prijedlog odbrane Vijeće je odbilo, uz napomenu kako se postupak vodi po potvrđenoj optužnici, te da će odluka u ovom predmetu biti donijeta bez prejudiciranja, a nakon izvođenja dokaznih prijedloga.

Nastavak pretresa u ovom predmetu zakazan je za 14. septembra, kada bi trebali biti saslušani prvi svjedoci optužbe.