BiH
0

Počelo suđenje braći Vuković

BIRN Justice Report
Suđenje Ranku i Rajku Vukoviću, braći optuženoj za zločine počinjene na području Foče tokom 1992. godine, počelo je izvođenjem uvodne riječi Tužilaštva i čitanjem optužnice. Odbrana je najavila da će uvodnu riječ iznijeti po okončanju dokaznog postupka Tužilaštva.

Sudskom vijeću su se obratili i optuženi, negirajući još jednom krivicu te nazivajući optužnicu “lažima i izmišljotinama”.

“Ovo je sve laž i izmišljotina. Samo nenormalan čovjek ovo može da izmisli”, rekao je Ranko Vuković.

“Tužilaštvo je pribavilo dokaze iz kojih proizlazi dovoljno jasna sumnja da su optuženi počinili zločine koji se navode u optužnici. Da bismo to dokazali, namjeravamo saslušati šest svjedoka, od kojih je jedan zaštićeni svjedok A”, rekao je tužilac Behaija Krnjić.

Braću Vuković, pripadnike srpskih snaga koje su 1992. godine djelovale na području Foče, Tužilaštvo tereti za ubistva dva Bošnjaka u maju te godine u selu Podkolun kraj Foče. Ranko je optužen i za silovanje zaštićene svjedokinje A u mjestu Miljevina.

U uvodnoj riječi tužilac Krnjić je naglasio da će pet svjedoka koje će pozvati dati iskaz o ubistvu dva Bošnjaka, dok će za tačku optužnice koja se odnosi na silovanje saslušati samu oštećenu.

Zaštićena svjedokinja A je svoj iskaz davala i na suđenju Neđi Samardžiću, kojeg je Sud BiH u decembru 2006. godine osudio na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Foči tokom 1992. godine.

Na zahtjev branioca Veljka Čivše, Sudsko vijeće je odobrilo angažovanje tumača za francuski jezik, koji bi trebao prevesti deset stranica teksta koje se, kako je rekao, “direktno odnose na optuženog”.

“Radi se o oslobađajućim dokazima do kojih je Odbrana došla, ali su pisani na francuskom jeziku”, istakao je Čivša.

Tužilaštvo je predložilo i da se u toku postupka kao već utvrđene činjenice prihvate dijelovi presuda izrečenih u Haagu Dragoljubu Kunarcu (28 godina zatvora zbog zločina u Foči), Miloradu Krnojelcu (15 godina zatvora zbog zločina u Foči), te presuda izrečena pred Sudom BiH Neđi Samardžiću.

Branioci Veljko Čivša i Zoran Kalaba rekli su da će se o ovom prijedlogu izjasniti naknadno.

Prve svjedoke Tužilaštvo će saslušati 14. novembra 2007. godine.