Sud BiH
0

Počelo suđenje Blagoju Goluboviću

FENA
Čitanjem optužnice i iznošenjem prijedloga dokaznih postupaka pred Sudom BiH u Sarajevu počelo je suđenje Blagoju Goluboviću, optuženom za zločine u Foči.

Prema pojašnjenju Sudskog vijeća, "zbog malog broja dokaza u ovom slučaju" nije zakazivana statusna konferencija uobičajena prije početka suđenja, nego se odmah počelo s glavnim pretresom.

Saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva BiH je 23. aprila 2009.

Tužilaštvo tereti Blagoja Golubovića kao bivšeg pripadnika oružanih snaga Republike Srpske da je u maju 1992. u selu Podkolun, općina Foča, učestvovao u ubistvima dvoje civila Bošnjaka.

"Tužilaštvo će pozvati šest svjedoka te predočiti određenu materijalnu dokumentaciju. Smatramo da će biti dovoljna četiri dana za dokazni postupak Tužilaštva", kazao je tužilac Behaija Krnjić.

Odbrana Blagoja Golubovića je istakla da za sada ima "pripremljeno 15 do 25 svjedoka", ali da će se o tome izjasniti tek po okončanju dokaznog postupka Tužilaštva.

"Svojstvo mog branjenika je široko postavljeno – da je bio pripadnik vojne, paravojne i policijske jedinice. Dokazat ćemo da u vrijeme izvršenja djela nije bio pripadnik tih jedinica. Odbrana će pobiti tezu Tužilaštva, s tim da mi nećemo završiti istragu Tužilaštvu ko je ubio ove ljude, kazao je advokat Bajro Čilić te dodao da će se dio dokaza bazirati na "diskreditaciji svjedoka Tužilaštva".

Osim iznošenja plana dokaza, Čilić je zamolio Sudsko vijeće "da razmotri mogućnost ukidanja pritvora optuženom", a čemu se Tužilaštvo usprotivilo smatrajući prijedlog neosnovanim, javio je BIRN.