Treća faza obnove
193

Počelo skidanje skele s Vijećnice, fasada uskoro u punom sjaju

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Radnici firme koja radi na obnovi Vijećnice počeli su skidati dijelove skele pa bi simbol Sarajeva uskoro trebao poprimiti stari sjaj.

Na zapadnom dijelu Vijećnice koji više nije pokriven skelama vidi se obnovljena fasada u prepoznatljivoj žuto-crvenoj boji.

Proteklih mjeseci urađeni su obimni radovi na fasadi, koji su obuhvatili izradu plemenitog maltera i restauratorske radove. Rekonstruisana je i restaurirana dekorativna arhitektonska plastika ispod krovnog vijenca i površine fasadnih dekorativnih elemenata, obnovljene su stalaktitne niše, nadvratnici i nadprozornici te fasadni elementi.

Nakon što skela bude skinuta sa zapadne strane, krenut će se s uklanjanjem skele s pročelja Vijećenice, gdje se obavljaju sitni radovi i popravke.

Skela će sa objekta biti demontirana krajem septembra ili početkom oktobra.

U toku je i četvrta finalna faza obnove u unutrašnjosti objekta, zidarski i instalaterski radovi, izrada unutrašnje stolarije, restauracije i rekonstrukcije gipsane dekoracije i slikarske dekoracije.

Vijećnica bi prema najavi gradonačelnika Alije Behmena trebala biti otvorena u maju 2014. godine koncertom Bečke filharmonije.