BiH
14

Počelo rušenje i uklanjanje kuće radi proširenja saobraćajnice u Reljevu

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo otkupila je privatnu kuću i zemljište oko nje za potrebe proširenja dijela saobraćajnice u Reljevu koja je predstavljala problem za vozače i pješake. Time će se riješiti jedan od gorućih saobraćajnih problema na relaciji Stup - Rječica.

Naime, stanovnici mjesnih zajednica "Dobroševići" i "Reljevo" godinama se suočavaju sa velikim saobraćajnim gužvama, zbog nepristupačne krivine od 90 stepeni, u Reljevskoj ulici, koja će nakon rušenja i uklanjanja objekta biti proširena i više neće predstavljati problem vozačima. Time će se omogućiti maksimalna prohodnost i neometana saobraćajna komunikacija. U toku je rušenje i uklanjanje objekta, nakon čega će Federalna direkcija cesta izvesti radove na rekonstrukciji saobraćajnice.

"Radi se o zemljištu površine od oko 2.000 kvadratnih metara i kući koja je bila trošna, ali je predstavljala veliku smetnju za odvijanje saobraćaja. Krivina koja će sada biti uklonjena, predstavljala je veliki problem za saobraćaj na relaciji Stup, Bojnik, Dobroševići, Reljevo, Rječica", rekao je Safet Mešanović, savjetnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo.

Dodao je da će u narednom periodu početi i radovi na rekonstrukciji dotrajalog mosta preko rijeke Bosne u Reljevu. Drveni most će biti u potpunosti rekonstruisan, tako što će se sadašnji drveni stubovi zamijeniti betonskim. Most će biti asfaltiran, a i izradit će se staza za pješake.

Pored navedenog, Općina će finansirati i proširenje saobraćajnice u dužini od pedeset metara, kako bi se omogućilo nesmetano dvosmjerno odvijanje saobraćaja u Reljevskoj ulici. U ovom dijelu saobraćajnice uradiće se potporni zid, a cesta proširiti za metar i po širine.