Troškovi 140.000 KM
0

FOTO / Počelo rušenje bespravnog objekta u Nahorevskoj

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na osnovu Rješenja Građevinske inspekcije Općine Centar o prinudnom izvršenju rušenja, radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad (KJKP Rad) su 2. decembra 2011. godine počeli uklanjati dvije etaže bespravno izgrađenog objekta u Nahorevskoj broj 5, investitora Bedre Hasanovića, vlasnika firme BH Bau.

Za uklanjanje ovako velikog bespravno izgrađenog objekta dimenzija 25 x 40 metara će trebati gotovo mjesec dana. Projekt uklanjanja je uradio Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, dok je za nadzor zadužena firma Energotehnika iz Doboja. Troškovi uklanjanja ovog objekta iznose oko 140.000 KM, što će ići na teret investitora.

Zaustavljanje bespravne gradnje je počelo u junu ove godine kada je preduzeće Sarajevogas prijavilo građevinske radove u neposrednoj blizini glavnog distributivnog gasnog prstena. Nakon toga, građevinska inspektorica Općine Centar Alma Krzović-Subotić je 27. juna donijela Rješenje o rušenju, a 28. juna je podnijela i krivičnu prijavu protiv bespravnog graditelja Bedre Hasanovića, kao i Zaključak o dozvoli izvršenja - 4. augusta 2011. godine.

Sve žalbe koje je investitor uputio drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, su odbijene. S obzirom na činjenicu da se na gradilištu nalazi dionica gasnog prstena visokog pritiska (distributivna cijev pod pritiskom od 8 bari, servisni priključci te regulaciona stanica), zbog opasnosti za okolne stambene objekte i građane sa ovog područja, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 10. augusta ove godine izdalo nalog Prvoj policijskoj upravi – Policijskoj stanici Centar za zatvaranje gradilišta.

Kako nalaže procedura, investitor je od 5. oktobra ove godine, kada je kantonalno tužilaštvo povuklo zabranu pristupa, imao rok da sam ukloni izgrađeni objekt – što nije učinio.

Sredstva za uklanjanje ovog objekta odobrilo je Općinsko vijeće Centar, dok je Kolegij Općinskog vijeća, u augustu ove godine, održao vanredni sastanak sa predstavnicima Kantona Sarajevo na kojem su, između ostalog, jasno istakli opredjeljenje Općine Centar da spriječi ovakve i sve druge pokušaje bespravne gradnje koja direktno ugrožava građane i njihova materijalna dobra.