BiH
21

Počelo punjenje jezera: Tuzlanska Pannonica za desetak dana otvara vrata prvim kupačima

Piše: L. Č.
Punjenje jezera vodom (Foto: Facebook/Panonika Tuzla BiH)
Počelo je punjenje tehnološkom vodom trećeg jezera na kompleksu slanih jezera Pannonica u Tuzli, a budući da su u prvoj dekadi maja najavljene visoke temperature, za desetak dana "tuzlansko more" očekuje i svoje prve kupače.

Maid Porobić, direktor centra Pannonica u razgovoru za Klix.ba navodi kako je u pitanju standardna procedura uoči 1. juna i zvaničnog otvaranja sezone.

"Pannonica svake godine ponudi nešto novo svojim posjetiteljima, ove godine će to prvi put biti i noćni rad koji podrazumijeva više zabave - od DJ partyja, koncerata i nastupa različitih bendova, do sportsko-rekreativnih sadržaja", istaknuo je Porobić i dodao kako je najvažnije to što će njihove goste dočekati čista, slana i ljekovita voda.

"Nadam se da ćemo imati više sreće nego prošle godine kad smo imali zaista loše vrijeme, a time i lošu sezonu", naveo je za Klix.ba Porobić i dodao kako su najbolju sezonu imali prije dvije godine kada je Pannonicu posjetilo preko 400 hiljada gostiju.

Kompleks slanih jezera nalazi se na 7,5 hektara, a dnevno primi oko 18 hiljada gostiju. Od 2003. godine otkako je ovaj sportsko-rekreacioni centar otvoren, posjetilo ga je oko 2,7 miliona gostiju.

Panonska jezera su slana umjetna jezera u Tuzli. Prvo jezero je napravljeno 2003, drugo 2009, a treće 2012. godine. U kompleksu Panonskih jezera nalazi se i Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi, dječiji parkovi, oko 12 ugostiteljskih objekata, te mnogi drugi sadržaji.

Jezera se nalaze u samom centru Tuzle svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga.