BiH
0

Počelo punjenje jezera Perućac, nastavljeno traženje posmrtnih ostataka

FENA
Jezero Perućac
Jezero Perućac
Prije dva mjeseca nivo jezera Perućac spušten je za 17 metara da bi bio izvršen remont postrojenja Hidroelektrane Bajina Bašta.

Istovremeno, članovi Instituta za nestale Bosne i Hercegovine počeli su istraživanje priobalja i otkrili 335 posmrtnih ostataka Bošnjaka, ubijenih u proteklom ratu.

Danas je počelo punjenje jezera Perućac, što će značiti da će u narednih deset dana posao na ekshumacijama biti i okončan. Članovi Instituta za nestale Bosne i Hercegovine i Ekspertnog tima Tuzlanskog kantona, ispitivali su teren dug 30-ak kilometara - od Višegrada do Klotijevca, u općini Srebrenica.

Sadik Selimović, član Instituta za nestale Bosne i Hercegovine, kaže da je veliki broj posmrtnih ostataka pronađen na više lokacija, kao i na desnoj obali Drine.

Zbog ograničenog vremena na remontu hidroelektrane, Institut za traženje nestalih imao je pomoć od radnika Komunalnog preduzeća iz Sarajeva i velikog broja volontera iz Srebrenice i drugih gradova. Udruženja iz Srebrenice zahtijevala su da se punjenje jezera odgodi da bi se pronašao što veći broj posmrtnih ostataka. Njihov zahtjev je i uvažen, kaže, između ostalog, Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale Republike Srbije.

"Naš cilj je da se pronađe što više posmrtnih ostataka. Prolongirano je punjenje jezera u dogovoru s rukovodstvom Hidroelektrane, ali, ni oni ne mogu više čekati da ne bismo zapali u energetski kolaps. U narednih desetak dana ćemo još zajedno raditi, kako bismo otkrili još žrtava i porodice saznale kakvu-takvu informaciju o svojim nestalim", kaže Odalović.

Sadik Selimović ističe korektnu saradnju s Komisijom za nestale Republike Srbije, uz čiju pomoć je pretražena desna obala Drine u dužini od 20 kilometara i gdje je pronađeno 11 posmrtnih ostataka.

Poslije završenog remonta počelo se s punjenjem jezera Perućac i već danas nivo je povećan za dva metra. U narednih desetak dana bit će dostignut raniji nivo jezera i tada će se završiti posao na ekshumaciji. Selimović naglašava da će jezero Perućac sakriti tajnu o još velikom broju žrtava koje nisu mogle biti otkrivene zbog dosta nepristupačnog terena na pojedinim lokacijama, kao i na dnu jezera koje nije bilo dostupno tražiteljima.