BiH
0

Počelo postavljanje nove krovne konstrukcije na zgradi Općine Centar

FENA
Radnici građevinske firme koja je angažovana na hitnoj sanaciji zgrade Općine Centar zapaljene tokom demonstracija građana 7. februara ove godine, započeli su jučer sa postavljanjem drvenih greda za novu krovnu konstrukciju na dijelu objekta u kojem je smještena Općina.

"Kako bi radnici bezbjedno započeli sa ovim poslom, bilo je neophodno u okviru pripremnih radova, nakon raščišćavanja, ukloniti izgorene stare drvene grede i postaviti novu stropnu konstrukciju na trećoj etaži", objasnio je Zlatko Voljevica, pomoćnik načelnika i predsjednik Stručnog operativnog tima za praćenje aktivnosti na sanaciji objekta Općine Centar.

Dodao je kako očekuje da za deset dana, osim drvenih greda, budu postavljene nove daske po gredama kao pokrov, kao i potrebna izolacija. Krov će biti istovjetan kao u izvornom projektu iz 1905. godine.

Paralelno sa ovim radovima, vrši se na drugoj i trećoj etaži postavljanje nove međuspratne drvene konstrukcije umjesto stare koja je uništena u požaru.

"Tokom proteklog perioda angažovani radnici su uklonili uništene stropove u kancelarijama i hodnicima na trećoj etaži. Također da napomenem da su još u toku statička ispitivanja dijelova objekta Općine Centar koji su uništeni ili oštećeni tokom požara. Rezultati ovih ispitivanje će Stručnom timu biti orijentir u daljnjem radu na realizaciji projekta hitne sanacije zgrade Općine Centar", rekao je Voljevica, saopćeno je iz Općine Centar.