Dostavljeni prvi dijelovi
0

Počelo postavljanje konstrukcije mosta od Radićeve ulice do ALU

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Postavljanje dijela konstrukcije mosta koji bi trebao spajati Radićevu ulicu sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu počelo je danas.

Kako je za Sarajevo-x.com kazala Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje Općine Centar, sinoć je iz Zenice krenuo transport prva dva dijela mosta, od kojih je jedan već postavljen na skelu.

“Uskoro bi trebao stići i ostatak konstrukcije. Kada svi dijelovi budu dostavljeni, onda ćemo početi spajanjem i oblaganjem mosta. Očekujemo od izvođača inoviranu dinamiku radova. Kada bi sve trebalo biti završeno znat ćemo nakon što svi dijelovi mosta budu dostavljeni”, kazala je Sadović.

Podsjetimo, Općina Centar je još u 2009. godini odabrala izvođače radova na konkursu, a to su firme koje će ga i graditi, ali su Hering iz Širokog Brijega i IN iz Sarajeva uložili prigovor, a potom i podnijeli tužbu Sudu BiH, čime je tada stopirana gradnja. Spor je riješen u korist firmi ŽGP, Metalno i Divel.

Vrijednost pješačkog mosta Radićeva - Likovna akademija je gotovo dva miliona maraka, a na konkursu koji je raspisan još 2007. godine najbolje idejno rješenje izgleda mosta su ponudili tadašnji studenti druge godine Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojan Kanlić.