BiH
0

Počelo osloboađanje zatvorenika iz Abu Ghariba

NINA
Američke vlasti oslobodile su danas prvu grupu zatvorenika iz zloglasnog zatvora Abu Gharib, nadomak Bagdada, javila je agencija DPA, ističući da bi tokom dana trebalo biti pušteno na slobodu ukupno 315 zatvorenika.

Televizijske stanice BBC i CNN javile su da je prvi autobus sa 17 zatvorenika danas naputio Abu Gharib i uputio se k američkoj vojnoj bazi na zapadu Bagdada, gdje će zatvorenike dočekati plemenske vođe i rodbina.

Agencija AP prenijela da koalicijske snage povremeno oslobađaju zatvorenike iz ovog zatvora i da je već određen sljedeći termin za to - 21. maj.

Abu Gharib je zloglasni zatvor u kojem su politički zatvorenici mučeni za vrijeme režima Saddama Husseina, ali se ovaj zatvorski kompleks ponovno našao u središtu pozornosti kada su u medijima objavljene fotografije na kojima se vidi kako američki vojnici zlostavljaju zatvorene Iračane, podsjetila je agencija.

U namjeri da smire situaciju poslije izbijanja ovog skandala, u Iraku su u četvrtak boravili američki sekretar za odbranu Donald Rumsfeld, koji je tom prilikom obišao i Abu Gharib, i načelnik glavnog štaba američke vojske general Richard Myers, prenijele su agencije.

Agencija DPA javila je da su danas oko Najafa, južno od Bagdada, nastavljeni okršaji između američke vojske i Mahdi vojske radikalnog šijitskog vjerskog vođe Moqtada al-Sadra.