BiH
153

Proces Brdo-Brijuni: Počelo okupljanje lidera regiona, prvi stigli Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske i Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počelo je okupljanje lidera regiona u okviru petog po redu procesa Brdo-Brijuni, koji se ove godine održava u glavnom gradu BiH.

Domaćin ovogodišnjeg samita Brdo-Brijuni je Predsjedništvo BiH, a pored osnivača ovog samita predsjednika Slovenije i Hrvatske, učestvuju i državni lideri Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Kosova i Albanije. Na jutrošnje okupljanje prvi su stigli osnivači procesa Brdo-Brijuni predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Nakon njih pojedinačno su pristizali predsjednici Kosova, Albanije, Srbije, Makedonije, Crne Gore te predsjednik Italije Sergio Mattarela, koji je specijalni gost ovogodišnjeg samita.

Počasni gost ovogodišnjeg procesa Brdo-Brijuni je predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Danas će biti održan radni panel lidera regiona, gdje će se razgovarati o jačanju dijaloga u regiji, međusobnoj podršci, ekonomskoj saradnji i otvorenim pitanjima između država regiona.

Radni sastanak trajat će do 13:30 sati, nakon čega će biti održana konferencija za medije.

Treba istaći da građani Sarajeva u neposrednoj blizini Parlamentarne skupštine BiH nisu bili zadovoljni povremenom blokadom saobraćaja zbog prolaska brojnih delegacija.