BiH
17

Počelo održavanje probne mature u KS: Priprema učenika za veliki test u junu

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U 76 osnovnih škola na području KS počelo je provođenje probne mature koja služi kao priprema za eksternu maturu koja učenike očekuje u junu. Ovo je treća godina da se eksterna matura provodi na području ovog kantona, a na nju se prijavljuje i određeni broj učenika iz drugih kantona. Rezultati ovih testova odlučuju o daljem toku obrazovanja učenika, odnosno o tome koju će srednju školu upisati.
Testiranje iz fizike u OŠ
Testiranje iz fizike u OŠ "Isak Samokovlija" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba/Klix.ba)

U OŠ Isak Samokovlija jutros su urađena probna testiranja iz predmeta bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, fizika, te hemija.

"Probna matura služi da se djeca upoznaju s testovima eksterne mature. Ove godine bit će testirano 4.135 učenika iz KS. Svake godine imamo i učenike iz drugih kantona, a prošle godine ih je bilo 200. Probna matura je priprema i za roditelje da vide dokle su njihova djeca s rezultatima i učenjem, te šta da rade do eksterne mature. Uglavnom je cilj da se djeca opuste jer se ipak još svi uhodavamo", rekla je za naš portal pomoćnica ministra obrazovanja KS Azemina Nuhanović.

Proba ministarstva, škole i djece

Probni testovi stižu putem interneta pola sata prije zakazanog testiranja, a rješenja nakon sat vremena. Pregledavaju ih nastavnici. Na eksternoj maturi formira se komisija od nastavnika iz drugih škola, te se testiranje vrši pod kodom.

"Ovo je proba i ministarstvu i školi i djeci. Kod djece postoji bojazan kako će to uraditi, a ovo je jedan od načina da se strah razbije, da vide da nije ništa strašno i ništa što nisu učili. Ko uči, taj će i uraditi bolje i obratno", rekao nam je direktor OŠ Isak Samokovlija Kenan Vučijak.

Na osnovu zvaničnih rezultata eksterne mature učenici se upisuju u srednje škole koje žele, odnosno budu mogli upisati u skladu s dobijenim bodovima.

"Za gimnaziju je potrebno minimalno 75 bodova, za medicinske i ekonomske škole 68, a za ostale manje. Ovo je dobar pokazatelj i nije samo provjera znanja učenika već i rada nastavnika, jer se na jednom mjestu radi eksterna matura koja je ista za sve škole i svako će moći vijdeti koliko učenici znaju. U prvoj godini eksterne mature sam bio prezadovoljan rezultatima naših učenika koji su imali 9 od 10 maksimalnih bodova, a prošle godine su bili slabiji rezultati u svim školama jer su bila teža pitanja, tako da je prosjek bio osam, što je opet dobro", kazao je Vučijak dodavši kako je ovo jedini pravi način testiranja kada sva djeca rade isti test u isto vrijeme.

Upisivanje u srednju školu bez "štele"

Kenan Vučijak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba/Klix.ba)
Kenan Vučijak (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba/Klix.ba)

Tri predmeta su obavezna - maternji jezik, prvi strani jezik i matematika, te imaju dva izborna (fizika, hemija, biologija, geografija, informatika, historija).

"Postoji pomak. Prije se pričalo o tome ko ima kakvu vezu da se upiše u srednju školu, a sada dijete dobije papire u osnovnoj školi koji su mjerodavni i realni", istakao je Vučijak.

Ispred škole smo zatekli učenike 9. razreda koji su nakon prvog predmeta čekali testiranje iz izbornih predmeta. Istakli su da testiranje iz bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika nije bilo teško.

"Sve je bilo u katalogu koji smo dobili. Pripremala sam se dva mjeseca i uspjela sam sve uskladiti s dnevnim školskim obavezama. Za izborne predmete izabrala sam hemiju i geografiju, a želim upisati Bošnjačku ili Treću gimnaziju", kazala nam je Hana.

Fizika i hemija manje popularni predmeti

Na probnoj maturi iz fizike u ovoj školi bilo je samo pet učenika.

"Fiziku sam izabrao jer mi je uvijek dobro išla. Test je bio osrednji, iako je bila velika trema. Ovo će mi olakšati eksternu maturu, ali ne znam hoću li uspjeti isto uraditi. Imam dvije sedmice slobodno da se pripremim", rekao je Nidal-Damir koji planira upisati Elektrotehničku školu.

Njegova kolegica Lea je uz fiziku izabrala i geografiju jer želi upisati Drugu gimnaziju.

"Fiziku smatram lakšom od drugih predmeta, brže se može naučiti i uvijek mi je dobro išla. Što se tiče testa, neka pitanja su bila lagana, a neka teška. Sada znam kako to sve izgleda i bit će mi lakše na pravom testiranju", kazala je.

U utorak će biti održano probno testiranje iz matematike, historije i geografije, a u četvrtak iz prvog stranog jezika, biologije i informatike.

Eksterna matura u KS se ove godine održava 15., 16. i 17. juna.