Za zločine na Kazanima
0

Počelo obnovljeno suđenje Samiru Bejtiću

SRNA
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, zbog promjene jednog od članova Sudskog vijeća, ponovo je počelo suđenje Samiru Bejtiću za zločine nad civilima počinjene 1992. godine na Kazanima kod Sarajeva.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti Bejtića, kao bivšeg pripadnika 10. brdske brigade Armije BiH (ABiH), da je 25. decembra 1992. godine odveo Zorana Vučurevića ispred linije razgraničenja koja je bila pod kontrolom ABiH, gdje ga je ubio i njegovo tijelo polio razređivačem i spalio.

U optužnici se navodi i da je Bejtić sa drugim pripadnicima ABiH, u komandi 10. brdske brigade, sredinom septembra 1993. godine učestvovao u premlaćivanju dvoje civila koje su nakon toga odveli do Kazana i ubili.

U nastavku ročišta, Kantonalno tužilaštvo pozvalo je trojicu svjedoka kojima su predočeni iskazi koje su dali tokom prvobitnog glavnog pretresa, koji je vođen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu 2007. godine, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Svjedoci Osman Gežo, Samir Ljubović i Ismet Sadović, čiji su iskazi predočeni na ovom ročištu, rekli su da ostaju kod svojih iskaza koje su dali u aprilu 2007. godine, te da ništa više nemaju reći.

Zlatan Beganović rekao je da ostaje kod ranije date izjave, a na pitanje Sudskog vijeća da li poznaje Bejtića, odgovorio je da mu je samo poznato da je bio vojnik u komandi ABiH.

Uzeir Plaka, posljednji svjedok čiji je iskaz predočen na ovom ročištu, ostao je pri izjavi datoj u maju 2010. godine, te dodao da se zbog lošeg zdravstvenog stanja slabo sjeća onoga što se dešavalo tokom rata. 
Bejtić je u julu 2006. pred Kantonalnim sudom u Sarajevu osuđen na 14 godina i šest mjeseci zatvora, zbog ubistva civila na Kazanima.

Na ovu presudu su uložene žalbe koje je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) prihvatio i vratio postupak na početak u januaru 2007. godine.

Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u julu 2008. godine oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima, i na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.