Zločin u "Kuli"
0

Počelo obnovljeno suđenje Laloviću i Škiljeviću

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Obnovljeno suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, prenosi BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi imali “veliko učešće u diskriminatorskom poduhvatu koji je vršen u Kazneno-popravnom domu “Kula”, dok odbrana smatra da optuženi treba da budu oslobođeni.

“U preciziranoj optužnici, tužilac mene navodi kao upravnika KPD-a 'Butmir' od mjeseca maja 1992. godine, a dokazano je da nisam bio te insistira da sam ja bio zamjenik Laloviću.

Treba reći da svi koji su bili optuženi za ovaj zločin su oslobođeni”, kazao je optuženi Škiljević, obrativši se Apelacionom vijeću.

Lalović i Škiljević su pred prvostepenim vijećem Suda BiH u martu 2010. proglašeni krivima za zatvaranje i držanje civila u nehumanim uslovima u KPD-u “Butmir” zvanom “Kula”, zbog čega su neki od njih i preminuli, kao i za sudjelovanje stražara u tom objektu u fizičkom maltretiranju zatvorenika tokom ispitivanja.

U presudi se navodi da je Lalović bio upravnik KPD-a “Butmir” od kraja juna do sredine decembra 1992. godine te da je bio odgovoran za njegovo funkcionisanje, dok Soniboj Škiljević snosi odgovornost za događaje u ovoj ustanovi od kraja decembra 1992. do kraja 1995. godine.

Nepravosnažnom presudom, Lalović i Škiljević su osuđeni na pet, odnosno osam godina zatvora.

Na ovu presudu su uložene žalbe i Apelaciono vijeće je odredilo ponovno suđenje.

U uvodnoj riječi, tužilac Behaija Krnjić rekao je da Tužilaštvo ostaje kod uvodne riječi iznesene pred prvostepenim vijećem.

“Svi dokazi iz prvostepenog postupka, ali i novi dokazi odbrane Sudskom vijeću pružaju mogućnost da donese pravilnu odluku. Smatramo da dokazi ukazuju na to da su optuženi imali veliko učešće u diskriminatorskom poduhvatu koji je vršen u KPD-u 'Kula' i da će pomoći Vijeću da donese pravilnu odluku”, rekao je tužilac Krnjić.

Odbrana prvooptuženog Lalovića naglasila je da će svoju uvodnu riječ iznijeti uoči početka izvođenja dokaza odbrane, jer će, kako je navela,“tada imati više argumenata”.

Sudsko vijeće je reklo da nije potrebno izvoditi dokaze tužilaštva i odbrane, koji su izvedeni u prvostepenom postupku.

Škiljevićeva odbrana je najavila da će ponovno saslušati neke svjedoke koji će svjedočiti na okolnosti događaja u Kasindolskoj ulici, čemu se usprotivilo Tužilaštvo, jer kako je kazalo, svjedoci su se već izjasnili “na sve njima poznate činjenice”.

“Van pameti je da svjedok dokazuje da li je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata jer on nije optuženi, već svjedok i time bi kršili njegova osnovna prava.

Ne znam zašto odbrana potencira događaje u Kasindolskoj kada je to samo djelić optužnice. Molimo da se ne pogaze prava svjedoka”, kazao je tužilac Krnjić.

Nakon pauze, na kojoj je Apelaciono vijeće razmatralo prijedloge tužilaštva i odbrane, omogućeno je odbrani da u nastavku pretresa ispita svjedoke koje je predložila.

“Vijeće drži da je saslušanje svjedoka opravdano i da bi se njihovim saslušanjem došlo do korisnih saznanja”, rekao je Senadin Begtašević, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj ove godine, za kada je planirano saslušanje triju svjedoka odbrane.