Svečana sjednica Općinskog vijeća
0

Počelo obilježavanje “Teočanskih dana otpora”

Piše: D. Brkić
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, danas je počelo obilježavanja “Teočanskih dana otpora”, u jednoj od najmlađih i površinski najmanjih općina u Federaciji BiH. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji, koja evocira sjećanja na herojsku borbu za opstanak i ostanak na vjekovnim ognjištima.

Građani Teočaka i okolice do petak će se sjećati svojih heroja, prvenstveno narodnog heroja rahmetli Hajrudina Mešića, koji je bio organizator otpora 1992. godine u ovom kraju. Do petka će biti organizirani obilasci mezarja poginulih šehida i boraca kao i posjeta njihovim prodicama, biti će promoviran eko kutak “Teočanska sehara”, te organizirana sportska nadmetanja.

“U julu 1992. godine počelo je sistematsko uništavanje Teočaka. U mjestu Lokanj prije 19 godina ubijeno je 69 civila. Zločin je potakao stanovnike Teočaka, koji su na čelu sa kapetanom Hajrom organizovali otpor. U herojskoj odbrani Teočaka i BiH naših 20 boraca je odlikovano priznanjem “Zlatni ljiljan”, kazao je pomoćnik načelnika za boračka pitanja Suad Mustajbašić.

Kada je riječ o današnjim aktivnostima, pored položenih vijenaca i cvijeća na mezarjia u centru Teočaka i u naselju Snježnica, jedan dio stanovnika Teočaka obradovan je i uličnom rasvjetom koja je svečano puštena u rad. Članice Udruženja žena Teočak otvorile su eko kutak “Teočanska sehara”, a u narednim danima slijedi vjerski, kulturni i sportski program “Teočanskih dana otpora”.