BiH
18

Počelo obilježavanje manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2014"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Različitim aktivnostima danas je zvanično otvorena ceremonija obilježavanja manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014" dok će sutra, na Igmanu, biti održana centralna manifestacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Domu Oružanih snaga BiH, javlja Anadolija.

Kao i prethodnih godina, Kanton Sarajevo je nosilac organizacije manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014" u finansijskom i svakom drugom smislu, dok su pokrovitelji članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Kako je planirano, i ovaj put bit će upriličen niz aktivnosti, među kojima je odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman, džuma i dova šehidima BiH na platou-musalla džamije Igman, zatim sportske aktivnosti.

Ovogodišnja, 15. po redu, tradicionalna manifestacija "Odbrana BiH – Igman 2014" ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane naše države iz svih njenih krajeva koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naših naroda protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.

Ove godine će prvi put biti upriličeno postrojavanje veterana jedinica Prvog korpusa, a u narednim godinama će učestvovati i ostali korpusi.

S današnje konferencije za medije upućen je poziv svim bivšim saborcima da se okupe i prisjete zajedničkih trenutaka, porodicama šehida, mladima, kao i svim ostalim građanima.

Direktor Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida - Fond memorijala Nurudin Džiho kazao je da je danas zvanično otvorena centralna manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014".

"Ovo je već 15. godina kako se organizuje ova centralna manifestacija. Centralni dio programa bit će na Velikom Polju na Igmanu i počet će u 16:00 sati", pojasnio je Džiho.

Generalni sekretar Organizacionog odbora Fonda memorijala Suad Zijadić podsjetio je na aktivnosti koje su održane danas povodom ceremonije otvaranja centralnog programa manifestacije "Odbrana BiH – Igman 2014".

Kako je kazao, danas je odata počast i položeno cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači, zatim je upriličen obilazak mjesta stradanja Sarajlija na razlilčitim lokacijama, te je održan i sat historije povodom obilježavanja 21. godišnjice ratnog tunela D-B.