"Odbrana BiH - Igman 2012. godina"
32

Počelo obilježavanje dana kad su odbranjeni Sarajevo i BiH

Piše: J. H.
Polaganjem cvijeća na Mezarju Kovači, na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, u haremu Alipašine džamije i na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, u Sarajevu je počela manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2012. godina", na kojoj je još jednom ukazano na važnost bitke na Igmanu za Sarajevo i cijelu BiH.
Učesnici marša
Učesnici marša "Mladi na putu života" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2012. godina" je tradicionalna manifestacija, koja skreće pažnju na časnu, plemenitu i poštenu odbranu dostojanstva čovjeka. U toj odbrani stradali su mnogi građani Sarajeva.

"U toku agresije na BiH, u Sarajevu je ubijeno više od deset hiljada građana, dok je više od 50.000 Sarajlija teže ili lakšeno ranjeno. U tom periodu, u glavnom gradu BiH ubijeno je više od 1.600 djece, koja su bila 'naoružana' samo osmijehom i igračkama", poručili su organizatori.

Mali heroji

U sjećanje na njih i sve koji su poginuli u odbrani BiH, cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen te predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva.

"Nema nikakve dileme da su ubijena djeca, ti mali heroji, jedan značajan dio u odbrani našeg grada. Zločinci su ih ubijali nemilosrdno, znajući da su oni budućnost grada pod opsadom", kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva te dodao kako roditelji ne znaju da mrze, ali i poručio kako se zločin u opkoljenom Sarajevu nikada ne smije zaboraviti.

Cvijeće je položeno na most Suade Dilberović i Olge Sučić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Cvijeće je položeno na most Suade Dilberović i Olge Sučić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zahvalio se organizatorima obilježavanja odbrane Igmana.

"Padom Igmana, ovaj grad bi doživio još veću tragediju od one koju je doživio. Životni put djece Sarajeva je prekinut. Jučer je u Srebrenici sahranjeno petnaestero djece mlađe od 15 godina. Gdje se god okrenemo, ti najneviniji članovi čovječanstva, su ginuli", kazao je Behmen.

"Mladi na putu života"

Nakon polaganja cvijeća, učenici muzičke i baletske škole "Amadeus", polaznici škole gitare Pink Panther Almira Ake Hukelića te mnogobrojni učenici sarajevskih osnovnih škola održali su prigodan kulturno-muzički program.

"Mi se svake godine na ovaj način sjećamo ubijene djece Sarajeva. Ono što je važno napomenuti jeste da u ovom učestvuju samo djeca, što predstavlja simboliku projekta 'Djeca djeci'", kazao je za portal Klix.ba Adis Vuga, profesor u Muzičkoj školi Ilidža.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sa Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić učesnici marša "Mladi na putu života" krenuli su prema Tunelu spasa na Butmiru, gdje će prisutvovati času historije. Nakog toga će se uputiti prema Hrasničkom stanu na Igmanu gdje će sutra biti održana glavna manifestacija obilježavanja odbrane Sarajeva i BiH.