Kantonalni sud Sarajevo
0

Počelo izvođenje dokaza u postupku protiv Ramiza Džaferovića

Sarajevo-x.com
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Ramiz Džaferović (Foto: Oslobođenje)
Na sarajevskom Kantonalnom sudu počelo je izvođenje dokaza na suđenju Ramizu Džaferoviću, aktuelnom direktoru Razvojne banke Federacije.

Sudi mu se za zloupotrebu položaja ili ovlasti za vrijeme kad je bio generalni direktor Federalne porezne uprave. Prvi svjedok Tužilaštva bio je inspektor Nermin Kereš, načelnik Odjeljenja Sarajevo Federalne finansijske policije. Inspektori njegovog odjela su konstatirali, kako je rekao, prekoračenje ovlasti, nered i narušavanje procedura u vođenju predmetnih postupaka.

Potvrdio je da je Džaferović u decembru 1997. donio i potpisao zaključak o obustavi inspekcijskog nadzora i kontrole, te obračuna poreza na plaću, odnosno na isplate takozvanih "potpora za plaće radnika" Zavoda za platni promet, isplaćenih u 1996. i 1997. Iako su imale karakter oporezivih primanja, bile su vođene kao sredstva iz donacija Svjetske banke na koje se nije obračunao porez, čime je prekršen zakon i oštećen budžet Federacije za višemilionski iznos.

Potvrdio je i postojanje dokumenta iz 1999. kojim Džaferović nalaže preduzeću Energoinvest-Energopetrol da, umjesto na namjenski račun, iznos viši od 1,6 miliona maraka, za putarinu, uplati na račun budžeta Bosanskopodrinjskog kantona - Goražde. Time su oštećeni federalni i budžeti nekoliko kantona.

Branilac Ekrem Galijatović osporio je svjedoka i dokaze, rekavši da za Kereša prvi put čuje i da se tokom istražnog postupka nigdje nije pojavljivao niti je bio saslušavan. Nakon što je tužilac Sead Kreštalica pojasnio da je svjedok tu po službenoj dužnosti kao načelnik odjela čiji su inspektori radili na dokumentiranju, Galijatović je, uz odgodu unakrsnog ispitivanja, tražio i da svjedoku preda u pismenoj formi 50 pitanja na koja bi trebao odgovoriti.

Sutkinja Adisa Zahiragić je to odbila kazavši da svjedoku ne može dati unaprijed sastavljena pitanja ako prvi put čuje za njega, i jer se unakrsno oslanja na direktno ispitivanje. Tako je i završeno ovo ročište, koje će ispitivanjem istog svjedoka biti nastavljeno 15. septembra.