Suđenje Karadžiću
0

Počelo izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Iskazom Bošnjaka koji je u julu 1995. preživio strijeljanje u selu Orahovac kod Zvornika, tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu započeli su izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici.

Zaštićeni svjedok KDZ-39 izjavio je da je na mjestu zločina u Orahovcu vidio komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića.

Po optužnici, VRS, pod vrhovnom komandom Karadžića, u Orahovcu je 14. i 15. jula strijeljano oko 1.000, a ukupno, po zauzimanju Srebrenice 11. jula, više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) između ostalog optužen je za genocide u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon nesrba širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce.

Tužioci su u spis, radi brzine suđenja, uveli iskaz svjedoka sa suđenja Vujadinu Popoviću iz 2007. godine, a u sudnici su pročitali sažetak tog svjedočenja. Po tom sažetku, svjedok, čiji lik u sudnici nije bio skriven, izjavio je da je 12. jula 1995. godine bio prisilno razdvojen od porodice u Potočarima, a zatim sa stotinama starijih Bošnjaka pritvoren u skladištu u Bratuncu. Posvjedočio je da su srpski vojnici oko skladišta ubili oko 80 zarobljenika. Zatočeni Bošnjaci, njih 295, prebačeni su 14. jula 1995. rano ujutro u školu u Orahovcu, nakon što im je general Mladić u Bratuncu rekao da idu u razmjenu zarobljenika.

Ratko Mladić je optužen pred Haškim tribunalom za zločine počinjene u BiH, ali mu još uvijek nije započelo suđenje.

“U fiskulturnu salu orahovačke škole, srpski vojnici cijelog jutra 14. jula dovodili su nove zarobljenike, sabijajući stotine ljudi u taj mali prostor, pod prijetnjom da će ubiti svakog ko se buni”, izjavio je svjedok. Ubrzo je počelo izvođenje zarobljenika, kojima su pripadnici VRS-a stavljali poveze na oči i davali po šolju vode, prije nego što bi bili ukrcani na kamion.

KDZ-39 opisao je da je, zajedno s drugim Bošnjacima, bio prebačen do obližnjeg pašnjaka, a uz put je ispod poveza vidio brojna tijela. Srpski vojnici, kako kaže svjedok, naredili su Bošnjacima da se postroje, a zatim su na njih otvorili rafalnu vatru. Svjedok je pao nepovrijeđen, a preko njega su popadala tijela pogođenih Bošnjaka.

Posvjedočio je da je posmatrao strijeljanje novih grupa zarobljenika koje je trajalo i po mraku, pod svjetlima mašina koje su dovezene da iskopaju masovnu grobnicu. Ujutro, 15. jula, kad su pripadnici VRS-a otišli, KDZ-039 je pobjegao i poslije četiri dana je prešao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH. Na početku unakrsnog ispitivanja, svjedok je na Karadžićevo pitanje potvrdio da je do demilitarizacije Srebrenice bio pripadnik Armije BiH, ali da nije imao ni oružje, ni uniformu i da je radio “pri kuhinji”.

Upitan da li je Srebrenica bila demilitarizovana, KDZ-039 odgovorio je: “Kažu da jeste, nisam je ja demilitarizovao, pitajte druge”, javio je BIRN.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar.