BiH
24

Počelo drugo polugodište u RS-u: Bošnjački učenici iz Vrbanjaca van školskih klupa

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
 Početak drugog polugodišta u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska prošao je u znaku nastavka bojkota nastave učenika bošnjačke nacionalnosti.

Umjesto djece u školskim klupama, i jutros su se pred školom okupili njihovi roditelji koji ostaju istrajni u zahtjevu da se kao uslov za pohađanje nastave uvede u nastavni proces grupa nacionalnih predmeta shodno međuentitetskom privremenom sporazumu koji to pravo garantuje učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS-u, odnosno srpske u Federaciji BiH.

U izjavi za  Agenciju Anadolija Hava Varoš, majka učenika koji ne pohađaju nastavu od početka školske godine, kazala je da roditelji ostaju ustrajni u odluci da se njihovoj djeci omogući pravo koje im pripada shodno odredbama iz privremenog sporazuma.

"Zato smo se svi i jutros ponovo okupili pred školom. Ovdje su bili i predstavnici OSCE-a, ali nisu nam se obratili", izjavila je Varoš.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović u nedjelju je kazala da se mora naći rješenje kako bi djeca bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši i Konjević Polja kod Bratunca danas krenula u školu.

Potvrdila je da je dobila pismo roditelja djece iz Vrbanjaca i obećala da će narednih dana vidjeti na koji način se može uključiti u rješavanje ovog pitanja, kako učenici ne bi izgubili godinu.

"Žao mi je što su djeca izvan školskih klupa. Posebno mi je žao ako se zaštita traži ispred OHR-a, umjesto na domaćem terenu", izjavila je Cvijanović te istakla da "dosad ni komunikacija nije bila uspostavljena na normalnim principima", pa je i izostao dogovor.

Komentarišući izjavu premijerke RS-a, Varoš je kazala da „to predstavlja ohrabrenje za roditelje“.

"Mi smo spremni  da djecu vratimo u školu i kada bi se u ovoj školskoj godini uveo samo bosanski jezik u redovnu nastavu od prvog do devetog razreda, uz uslov da za to dobijemo čvrste, pisane garancije od Ministarstva obrazovanja Republike Srpske. Svjesni smo ozbiljnosti cijele situacije, ali ako djeca i izgube ovu školsku godinu, a zauzvrat se nađe trajno rješenje oko uvođenja nacionalnih predmeta u nastavni proces, to će za nas biti uspjeh", zaključila je Varoš.