BiH
0

Počelo deminiranje na lokalitetu goraždanskog naselja Kazagići, ostali projekti čekaju donatore

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite trenutno radi na deminiranju terena na lokalitetu goraždanskog naselja Kazagići gdje će od mina očistiti površinu od 72.965 m2. Demineri su u ovoj godini na području općine Goražde od mina očistili dvije lokacije, Deševa IV površine 43.690 m2, gdje su radove deminiranja izveli pripadnici Oružanih snaga BiH te lokalitet Marevci – Osnice površine 41.837 m2, na kojem su bili angažovani pripadnici tima federalne uprave Civilne zaštite.

''Radovi na lokaciji Goražde - Kazagići 7 su počeli jučer. Predviđeno je tehničko izviđanje i traženje naznaka miniranosti. U projektu koji smo dobili radi se o protivpješadijskim, nagaznim i brzopoteznim minama, uglavnom oko 20 komada. Planirano je da se sve završi za 62 radna dana, tako da ovdje radi osam deminera s tim da ćemo koristiti i prege za otkrivanje eksploziva u zavisnosti od situacije na terenu i od broja deminera. Vjerovatno će se rokovi produžiti ili skratiti a sve zavisi od situacije na terenu i uslova rada“, izjavio je Zijad Imamović, vođa Deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite u BPK Goražde.

Čak 10 posto područja općine Goražde još uvijek je zagađeno minama, podaci su nadležnih. Naime, općina Goražde prostire se na 250 kvadratnih kilometara, od čega se pod sumnjivom zagađenom površinom vode dvadeset tri miliona kvadratnih metara.

"Imamo tu, uslovno rečeno, određenu prednost zato što se radi o poljoprivrednim terenima, šumskim površinama pa u tom smislu incidentne situacije nisu tako česte. Možemo biti zadovoljni jer smo u toku ove godine imali dva projekta koja su završena i ovo je treći projekat Kazagići, gdje je u toku deminiranje. Što se tiče saradnje sa Federalnom upravom civilne zaštite i timovima za deminiranje, možemo iskazati zadovoljstvo njihovim radom“, izjavila je Samira Drakovac, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu.

Ona dodaje da BHMAC i Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice vode aktivnosti na izradi novih projekata za deminiranje i to u Mjesnoj zajednici Zupčići, gdje je pri kraju izrada novih šest projekata za deminiranje manje površine, izrada projekata na lokaciji Ahmovići-Tišine, Mjesnoj zajednici Ilovača, lokalitet Sreduljin, Nenkovići, Ropoč, a deminiranje ovih lokacija zavisi isključivo od donatorskih sredstava.

Za prostor općine Goražde BHMAC Regionalni ured Sarajevo uradio je 30 projekta za deminiranje površine blizu tri miliona kvadratnih metara, no njihova realizacija pričekat će donatore.

Na području ove općine nakon rata je izvršeno više od 60 projektnih zadataka deminiranja ukupne površine 1.245.891 m2, gdje su pronađene 502 mine i 272 neeksplodirana ubojna sredstva među kojima su najčešće bombe, granate i trombloni.