BiH
113

Počelo deminiranje brda Hum u Mostaru, nađena mina iz doba Austro-Ugarske

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Dvadeset godina nakon posljednjeg rata u Mostaru je počelo deminiranje brda Hum koje se nalazi samo stotinjak metara od naselja.

Iako je lokacija brda Hum, i to sjeverna strana, već bila čišćena od minskih naprava, trenutno na terenu radi nekoliko deminerskih ekipa Oružanih snaga BiH.

Radi se o teškom, i na dijelovima nepristupačnom terenu, od naselja Panjevina pa skoro sve do podno vrha Hum. Trenuto je markiran teren površine 200x100 metara, na koji je Jugoslovenska narodna armija 1991. godine posijala mine da bi obranila bunker na Humu.

Kako nam je rekao jedan od deminera, na terenu ima eksplozivna sredstva iz svih ratova vođenih na ovim prostorima. Veliki problem je što pojedinci uklanjaju davno postavljene oznake/table koje su upozoravale na opasnost od mina.

Našli su neeksplodirane granate, rasprskavajuće mine, a fotoreporter je snimio čak i 'konjsku' minu koja se koristila za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Ta četverokraka bodlja služila je za onesposobljavanje i usporavanje djelovanja pješadije i konjice.