Haški tribunal
0

Počelo čitanje sažetka presude Lukićima

Sarajevo-x.com
U sudnici III Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije danas u 15.30 sati je počelo čitanje sažetka presude Milanu i Sredoju Lukiću, koji su optuženi za ubistvo, mučenje i istrebljenje bosanskih muslimana u Višegradu, gradu u istočnoj Bosni, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Uskoro slijedi i izricanje presude koje možete pratiti na oficijelnoj stranici Haškog tribunala.

Podsjećamo, Milan i Sredoje Lukić optuženi su za lično učešće u ubistvu oko 70 žena, djece i starijih osoba, bosanskih muslimana, u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Žrtve su 14. juna 1992. zabarikadirane u jednoj prostoriji u kući koja je nakon toga zapaljena. Žrtve koje su pokušale da pobjegnu su ustrijeljene.

Osim toga, za obojicu optuženih se navodi da su prisilili oko 70 žena, djece i starijih osoba, bosanskih muslimana, da uđu u jednu kuću u višegradskom naselju Bikavac, nakon čega su blokirali sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacili nekoliko eksplozivnih naprava.

Milan i Sredoje Lukić su takođe optuženi za premlaćivanje muškaraca bosanskih muslimana zatočenih u zatočeničkom logoru u kasarni u Uzamnici u Višegradu.

Milan Lukić je odvojeno optužen za nekoliko tačaka ubistva, uključujući višestruka ubistva muškaraca bosanskih muslimana na obali rijeke Drine. Također je optužen za brutalno ubistvo jedne bosanske muslimanke u višegradskom naselju Potok.

Cjelokupan tekst optužnice dostupan je na web stranici Haškog tribunala.