Sarajevo
0

Počeli razgovori vladajuće šestorke

FENA
Lideri šest vladajućih bh. stranaka, zajedno s visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom, okupili su se danas u sjedištu kompanije "Asa Holding" u Sarajevu kako bi razgovarali o evropskim integracijama, ustavnim promjenama, statusu državne imovine i drugim otvorenim pitanjima.

Dolazeći na sastanak, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić kazao je kako prvi član Ustava BiH jasno govori da država BiH nastavlja svoj kontinuitet, te da zato ne vidi ništa sporno u pitanju državne imovine.

Silajdžić naglašava da pregovori o ustavnim promjenama moraju biti transparentni u svim fazama, da u njih mora biti uključena strana ekspertiza, te da cijelo vrijeme mora biti uključena Parlamentarna skupština BiH.

Popis stanovništva je potreban, ali bez etno-kulturnog izjašnjavanja, smatra on, pri čemu popis iz 1991. godine treba ostati osnova za, na primjer, radna mjesta u državnim ustanovama.

Lider HDZBiH Draga Čović ne očekuje ništa spektakularno od današnjeg sastanka, već dogovor o planu aktivnosti u narednom periodu. Pritom je važno u predizborno vrijeme izbjeći retoriku koja lidere može "odvojiti od stola".

Prema Čoviću, BiH mora imati svoju imovinu, ali ta imovina mora biti prepoznata i na nižim razinama, a razgovore o o ustavnim promjenama trebalo bi planirati nakon izbora.

Predsjednik HDZ1990 Božo Ljubić očekuje da se konačno počne raspravljati o pitanjimja koja on smatra ključnim. Za njega su to ustavne promjene i pitanje jednakopravnosti naroda.

Njegovi uvjeti za popis stanovništva su ustavne promjene i povratak svih izbjeglica. Međutim, svjestan je da je popis potreban za ekonomsko planiranje i pristup fondovima EU, te prihvata različlita kompromisna rješenja prema kojima bi se išlo na popis, ali bez pitanja o nacionalno-vjerskom izjašavanju kako bi se izbjegle moguće manipulacije.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je izjavio da želi dati doprinos rješavanju različitih pitanja i ubrzanju evropskih integracija, pri čemu Republika Srpska ima svoju odgovornost, a samo međusobnim uvažavanjem BiH može naprijed.

Za državnu imovinu, prema Dodiku, situacija je jasna - treba primijeniti usvojena zakonska rješenja bez ikakvih spekulacija.

On je uvjeren da će se rješavanjem pitanja državne imovine i Brčko Distrikta BiH konačno stvoriti uvjeti za zatvaranje OHR-a.

Dodik je najavio da lično želi staviti pitanje popisa stanovništva na dnevni red. On želi da se popis izvrši po evropskim standardima, pri čemu niko ne može ljudima uskraćivati pravo na nacionalno izjašnjavanje. Ukoliko toga ne bude, Dodik najavljuje da će RS sama provesti popis stanovništva.

Stranačke lidere je pred ulazom u sjedište Asa Holdinga dočekalo stotinjak demonstranata koje je organizirala Narodna stranka Radom za bljitak.

Njen predsjednik Mladen Ivanković Lijanović je izjavio da se ova stranka žestoko protivi ovakvom radu vladajuće šestorke, jer "postoje institucije BiH u kojima se trebaju donositi odluke".