Brčko
0

Počeli radovi na ekshumaciji u Goricama

FENA
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Specijalno oformljeni istražni tim kojim rukovodi Tužilaštvo Brčko Distrikta počeo je jutros istražne radnje na lokalitetu naselja Gorice gdje postoje indicije da se nalazi sekundarna masovna grobnica s posmrtnim ostacima ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata u minulom ratu.

"Danas započeta ekshumacija trebala bi pokazati nalaze li se uopće na tom lokalitetu posmrtni ostaci. Ukoliko se sumnje potvrde, utvrdit će se veličina grobnica i broj pokopanih tijela, a to će odrediti i vrijeme potrebno za ekshumaciju", kazao je za Fenu tužilac Brčko Distrikta Zekerija Mujkanović.

Mujkanović nije htio špekulirati oko mogućeg broja posmrtnih ostatak pokopanih u toj masovnoj grobnici.

"Ukoliko se informacije kojima Tužilaštvo raspolaže pokažu tačnim i ekshumacija bude uspješno provedena, njenim okončanjem najveći broj nestalih osoba iz Brčkog bi bio pronađen i ekshumiran", kazao je Mujkanović.

Neslužbeno se iz izvora u Brčkom može naslutiti da bi se u toj grobnici mogli naći i posmrtni ostaci stradalih civila na mostu Brčko-Gunja od 30. aprila 1992. g. kao i nedostajući dijelovi skeleta iskopanih iz grobnice kod groblja u Goricama, koja je udaljena oko 150 metara od ove lokacije.