BiH
6

Počeli pripremni radovi za sanaciju zgrade Općine Centar

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na osnovu odluke načelnika sarajevske Općine Centar Dževada Bećirevića, formiran je Stručni tim za realizaciju hitne sanacije zgrade Općine Centar, koja je szapaljena tokom protesta građana 7. februara. Tim čine uposlenici Općine Centar - arhitekti, građevinci, mašinski i elektro inženjeri, rečeno je Feni u Press službi Općine Centar.

Pošto se zgrada, izgrađena 1905. godine kao objekat Gradske skupštine, nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH, prema odluci državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nova krovna konstrukcija će biti u potpunosti istovjetna kao u izvornim projektima.

Dan nakon što je zapaljena zgrada Općine Centar i Kantona Sarajevo, 8. februara načelnik Bećirević je kao komandant Općinskog štaba civilne zaštite donio Odluku o proglašenju stanja nesreće izazvane požarom u zgradi u kojoj su bile smještene sve općinske službe.

Odlukom koja je do daljnjeg na snazi, propisano je, između ostalog, da se u cilju normalizacije stanja a u skladu sa iskazanim potrebama, mogu na ugroženom području angažovati sve općinske službe, javne ustanove i preduzeća, štabovi civilne zaštite mjesnih zajednica te službe zaštite i spašavanja i pravna lica sa kojima Općina Centar ima zaključene okvirne sporazume i ugovore za izvođenje radova i pružanje usluga i druga pravna lica.

Tokom proteklog perioda angažovano je nekoliko građevinskih firmi koje su radile na raščišćavanju otpada iz izgorjelih općinskih kancelarija i hodnika, kao i izgorjela i devastirane drvene konstrukcije krova te ostalih etaža koje su najviše nastradale tokom požara.

S obzirom na činjenicu da je potpuno izgorio dio krovne konstrukcije, napravljena je privremena krovna konstrukcija kako bi se spriječilo dalje propadanje objekta. Osim rada na krovu, radnici također u prostorijama Općine Centar uklanjanju sa izgorjelih i veoma oštećenih zidova postojeći malter i uništenu plafonsku konstrukciju.

U dijelovima zgrade gdje požar nije nanio štete počelo je postavljanje novih stakala na neoštećenim prozorima.

Paralelno sa ovim radovima Stručni tim za hitnu sanaciju zgrade Općine Centar radi na prikupljanju dokumentacije za neophodne građevinske radove na hitnoj sanaciji koja obuhvata građevinsko-zanatske, instalaterske, enterijerske i druge potrebne radove.