BiH
0

Počeli "Dani vina" banjalučke regije

FENA
U Banjoj Luci se danas i sutra održava sedma manifestacija "Dani vina Banja Luka 2008.“, čiji je cilj da pruži podršku razvoju vinogradarstva i vinarstva na području banjalučke regije i jačanju vinske kulture.

Vinari s banjalučke regije, njih petnaest, predstavit će oko 50 svojih proizvoda.

Pored posjete nekolicini vinograda i vinskim podrumima održat će se i tribina o temi "Mogućnosti i perspektive uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u banjalučkoj regiji“.

Vojislav Trkulja, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, najavio je na pres-konferenciji i da će biti dodijeljene nagrade najboljim vinarima u kategoriji najbolje bijelo i crveno vino te nagrade za najbolji proizvodni, mladi i mali vinograd u banjalučkoj regiji.

Na kraju manifestacije održat će se i "Vinski bal“ - vinu u čast.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada Nebojša Marković kazao je da se u banjalučkoj regiji posljednjih godina pojavljuju novi perspektivni zasadi sa sortimentima koji su predodređeni pravljenju vrhunskih vina.

„Sve do nekoliko godina unazad u banjalučkoj regiji su se gajile sorte kojima se ni ne zna porijeklo, iz kategorija hibrida i koje nisu preporučene za preradu i pravljenje vina, ali se to promijenilo“, rekao je Marković podsjetivši i da su vinogradari dobili i povoljnu kreditnu podršku za kvalitetniji rad u ovoj oblasti.

Pristupilo se, dodao je, na kvalitetan i stručan način podizanju vinograda, što daje nadu da će i banjalučka regija imati moderne i kvalitetne vinarije.

Organizatori ove manifestacije su Rotary klub Banja Luka i Udruženje vinogradara i vinara RS-a, a podršku je dao i Podrum Vukoje iz Trebinja.