Upravni odbor potvrdio
5

Sebija Izetbegović je nova direktorica Opće bolnice

Piše: E. G.
Sebija Izetbegović (Foto: Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Upravni odbor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Upravni odbor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu jednoglasnom odlukom imenovao je prof. dr. Sebiju Izetbegović za novu direktoricu ove zdravstvene institucije.

Izetbegović je imenovana na mandatni period od četiri godine, a odluka o njenom izboru stupa na snagu s današnjim danom.

"Njeno imenovanje smo potvrdili na osnovu rang-liste koju je formirala komisija koja je imala zadaću da provede poceduru izbora direktora, odnosno kandidata. Komisija je provela proceduru, ocijenila ispravnost i validnost dokumenata, obavila intervjue i sačinila rang-listu i predložila Upravnom odboru najuspješnijeg kandidata na bazi čega je Upravni odbor taj prijedlog proslijedio Ministarstvu zdravstva KS na prethodnu saglasnost. Tokom dana smo dobili saglasnost ministra zdravstva Eldara Lokmića i na osnovu toga donijeli jednoglasnu odluku", kazao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Upravnog odbora Halid Ganija.

Na mjesto direktora su inače aplicirali, pored Izetbegović, koja je do sada obavljala funkciju direktorice Discipline za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a, još i Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva u FBiH, Bakir Nakaš, dosadašnji direktor Opće bolnice, i Dragan Stevanović, specijalista internista i šef Odjela za interne bolesti u Općoj bolnici.

Svi kandidati koji su aplicirali na mjesto direktora imaju pravo zaštite svojih prava pred nadležnim organima, dodao je predsjedavajući UO. To znači da svi kandidati imaju pravo na podnošenje žalbe u roku od osam dana. Upitan da li se ovdje radi o svojevrsnoj privatizaciji ove javne zdravstvene institucije, Ganija je kazao da "svi mi kao građani imamo pravo na svoje mišljenje".

Pored Ganije, UO čine Maja Pašić-Kulenović, Ismet Gavrankapetanović, Eldina Bešlagić i Ranko Čović.

Dvadesetak građana večeras se okupilo ispred Opće bolnice u znak podrške dr. Bakiru Nakašu. Nekoliko nevladinih organizacija najavilo je za subotu protest podrške dosadašnjem direktoru Nakašu, ispred BBI centra u 12 sati.

Prema riječima Ivane Mostarac, koordinatorice organizacije Dječijeg pokreta u Sarajevu i jedne od organizatora protesta, peticiju podrške Bakiru Nakašu koja je upućena UO Opće bolnice do danas je potpisalo oko 10.000 građana Sarajeva.

"Bez obzira što se radi o supruzi Bakira Izetbegovića, mislim da Sebija kao žena, neće imati hrabrosti da ide preko 10.000 ljudi koji su podrška Nakašu. Ja da sam na njenom mjestu ja nikada ne bih ni prišla Općoj bolnici", kazala je Mostarac.

Okupljeni građani večeras su isticali kako su tu da podrže Nakaša, kao čovjeka koji je uspješno vodio Opću bolnicu 21 godinu. Inače, dr. Nakaš do penzije ima manje od dvije godine.