Sarajevo
0

Počela zajednička sjednica oba doma PSBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zajednička sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH počela je danas poslijepodne u Sarajevu.

Poslanici i delegati će razmatrati Prvi kvartalni pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH; Izvještaj o stanju provođenja Privremenog sporazuma i SSP-a te Razrada Akcionog plana za provođenje Privremenog sporazuma i SSP-a, s mišljenjem Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac je kazao da se izvještaj odnosi, za Evropsko partnerstvo za cijelu prošlu godinu, a za Sporazum o stabilizaciji za drugu polovinu prošle godine.

“Zajednička komisija za evropske integracije je razmatrala te izvještaje i ustanovila da Evropsko partnerstvo, polovica prioriteta je provedena, polovica nije provedena ili je tek započeto da se provodi. Dakle, ne možemo biti zadovoljni”, kazao je Genjac.

Što se tiče Privremenog sporazuma o stabilizaciji, uglavnom plan provođenja obaveza je išao u redu.

Genjac smatra da je to razumljivo ako se ima u vidu da je to trgovinski sporazum, da je u pitanju smanjivanje carina, ukidanje carinskih ograničenja …

“Međutim, kad je u pitanju provođenje obaveza i provođenje plana ispunjavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tu smo ustanovili da de facto još uvijek nemamo plan provođenja obaveza iz Sporazuma” kazao je Genjac.

Dodao je da je Vijeće ministara dostavilo jedan dokument koji su nazvali razrađeni plan provođenja obaveza iz Sporazuma.

Međutim, ističe Genjac, kad se pogleda detaljno, vidi se da je to dokument u kojem su pojedini članovi Sporazuma prepisani bukvalno i pored tih članova je samo stavljen komentar, također iz Sporazuma, rok kad treba da se provede ta obaveza.

“Taj dokumet se mogao nazvati ‘evidentiranje rokova za provođenje pojedinih članova’, a nikako plan provođenja Sporazuma. Zato je Zajednička komisija uz ove ocjene preporučila da se od Vijeća ministara zatraži da konačno usvoji kvalitetan plan provođenja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji”, kazao je Genjac.

Predloženo je i da se ovo razmatranje izvještaja provodi polugodišnje iz tehničkih razloga, “jer se u tom intrevalu u institucijama skupljaju informacije”.

“Kao predsjedavajući Zajedničke komisije tražit ću da Vijeće ministara konačno, a najdalje do kraja ove godine, uradi program integrisanja Bosne i Hercegovine, kao što su sve zemlje imale u sličnoj situaciji. Jer taj program objedinjava sve te planove i na detaljan način prikazuje stanje za svaku obavezu i što je važnije, program integrisanja mora sadržavati mehanizme trajnog praćenja izvršavanja i efekata ispunjavanja tih obaveza i na privredu i na zakonodavni okvir”, kazao je Genjac.

Iako je bilo predviđeno razmatranje Informacije o stanju i razvoju DKP mreže Bosne i Hercegovine koju je sačinilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH ova tačka je skinuta s dnevnog reda jer nisu stvoreni uslovi za njeno razmatranje.

Kako je pojasnio predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić, nadležna komisija Predstavničkog doma PSBiH danas nije mogla razmatrati ovu informaciju zbog neprisustva njenog predlagača, tako da nije mogla ni sačiniti izvještaj koji bi bio upućen parlamentarnim domovima na razmatranje, a nadležna komisija Doma naroda ju je razmatrala, ali je imala ozbiljne primjedbe na materijal.