BiH
49

Vijeće ministara BiH ocijenilo da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća

Piše: E. G.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH održalo je danas sjednicu u Sarajevu. Prisustvovali su svi ministri, osim ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, koji je na službenom putu.

Na sjednici su ministri razmatrali materijale u vezi s EU integracijama te materijale vezane za rokove zbog ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju. Vijeće ministara je zaključilo da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

Po završetku sjednice novinarima se obratio ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija.

"Razmatrali smo izvještaje sigurnosnih službi, kao i Komisije za sigurnost, koja je prije nekoliko dana imala sastanak u Mostaru. Na Vijeću ministara je konstatovano da su agencije na državnom nivou u okviru svojih nadležnosti konstatirale da oni preuzimaju odgovornost za nesmetano, ne samo funkcioniranje institucija, nego i zaštitu ljudi koji tu rade, kao i za organiziranje bilo kakvih, nazovimo okupljanja ljudi, u skladu sa evropskim standardima", kazao je Lagumdžija.

Ministar je kazao da je Vijeće ministara pred sobom imalo i dopise ministarstava unutarnjih poslova Federacije i Kantona Sarajevo, odnosno direktora Federalne uprave policije i komesara KS, u kojima stoji da i oni daju garancije u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

"Bile su različite diskusije o svemu tome na sjednici, ali Vijeće ministara je zaključilo da, uvažavajući činjenicu da su građani imali razloga iskazati opravdano nezadovoljstvo, u okviru svojih nadležnosti treba uvažiti opravdane zahtjeve građana i učiniti sve što je u okviru njegovih nadležnosti. Nažalost, najveći dio toga se ne rješava na nivou Vijeća ministara, nego uglavnom na drugim nivoima", kazao je Lagumdžija.

Vijeće ministara je razgovaralo i o donošenju zakona o jedinstvenom matičnom broju, ali sam zakon nije bio na dnevnom redu.

"Sada u parlamentarnoj proceduri imamo dva prijedloga zakona i nema nikakvog razloga da se Parlament ne izjasni o njima. Da li je moguće neko treće rješenje? Vjerovatno jeste, ali Parlament ima potpuni kapacitet da usvoji jedan od ova dva prijedloga, ili neki treći. Vijeće ministara će s pažnjom pratiti ono što Parlament radi i uključivati se u okviru svojih nadležnosti", rekao je Lagumdžija.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o povlačenju četvrte tranše IV. standby-aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i ovlastilo Ministarstvo financija i trezora da izda promissory-notu u iznosu od 76.357.421,37 KM. Od ovih sredstava, dvije trećine alocirano je za budžet Federacije BiH i jedna trećina za budžet RS-a.