BiH
2

Počela sjednica Skupštine KS, zastupnici razmatraju izvještaj o izvršenju sankcija

FENA
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici koja je upravo počela razmatraju Izvještaj o izvršenju sankcija u Kantonu za 2013. godinu.

Odredbama Zakona o izvršenju sankcija u KS-u propisano je da su Općinski sud u Sarajevu, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a (MUP), Kantonalna javna ustanova Disciplinski centar za maloljetnike i Javna ustanova Kantonalni centar za socijalni rad dužni podnositi izvještaj Skupštini Kantona Sarajevo, najmanje jedanput godišnje.

Zastupnici će također razmatrati i Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo za 2013. godinu u kojem je prikazano stanje privatizacije državnog kapitala.

U Kantonu Sarajevo putem Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo je privatizovano 255 preduzeća, od čega 72 preduzeća metodom javnog upisa dionica, 100 preduzeća metodom tendera, 17 preduzeća aukcijom, 18 preduzeća metodom neposredne pogodbe i 48 preduzeća kombinovanom metodom.

Zastupnici će također raspravljati i o Prijedlogu rješenja o razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo.

Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju izmijenjen je jedan član kojim se smanjuje broj članova Upravnog odbora sa šest na četiri. Također, mandat predsjedniku i članovima Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju istekao je 28. februara 2012. godine.

Nakon završetka nastavka ove sjednice, zakazana je nova sjednica na kojoj će zastupnici između ostalog razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći.

Naime, razlog donošenja ovog zakona je provođenje Preporuke Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH da se svim osobama s invaliditetom, bez obzira na uzrok nastanka invaliditeta, omogući jednak pristup besplatnoj pravnoj pomoći, jer se odredbama Zakona o pružanju pravne pomoći definira da samo besplatnu pravnu pomoć imaju ratni vojni invalidi, dok se mirnodopskim invalidima ovo pravo osporava.

Također, zastupnici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksiprijevozu u KS-u kojim se rok za produženje taksioznake od 60 dana produžuje na 120 dana.