BiH
23

Počela sanacija puta u Babajićima, saobraćaj prekinut

Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Situacija na magistralnom putu Tuzla - Zvornik, u mjestu Babajići, na kojem se pokrenulo klizište, danas se dodatno zakomplikovala usljed novih padavina.

Saobraćaj je bio potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac, a klizište je dodatno oštetilo saobraćajnicu. Sanacija je u toku, a do sutra se očekuje da u promet bude puštena barem jedna traka.

Obilne padavine su na području Tuzlanskog kantona danas prouzrokovale brojne probleme, poplave, klizišta i slijeganje tla, a Općina Tuzla je proglasila stanje prirodne nesreće.

U tuzlanskom naselju Moluhe registrovana su dva proloma tla, dubine i do 10 metara, a u naselju Crno Blato vodena bujica je odnijela most.

Problema je bilo Živinicama, Kalesiji, Gradačcu i Srebreniku. Na području općine Gračanica došlo do izlijevanja rijeke Spreče na okolno poljoprivredno zemljište, te je ukupno 120 hektara zemljišta ostalo pod vodom, a u općini Doboj Istok poplavljeno je oko 200 hektara zemljišta.

U naselju Donje Ledenice kod Gradačca, usljed izlijevanje rijeke jedna osoba je evakuisana iz svog doma i smještena u obližnje domaćinstvo.

Meteorolozi od sutra predviđaju prestanak padavina, pa se očekuje smirivanje situacije.