BiH
70

Počela sadnja žive ograde uz biciklističku stazu u Novom Gradu

FENA
Počela je sadnja žive ograde uz biciklističku stazu koja se gradi duž Bulevara Meše Selimovića u općini Novi Grad Sarajevo, a koja bi trebala biti završena do ljeta ove godine.

Radove izvode radnici preduzeća Park, u sklopu projekta hortikulturnog uređenja aleja i javnih zelenih površina, koji Općina Novi Grad Sarajevo finansira sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta.

Živa ograda bit će zasađena duž desne strane biciklističke staze od Doma zdravlja "Kumrovec" do studentskih domova u naselju Nedžarići u dužini od 780 metara.

Pojasom žive ograde biciklistički i pješački saobraćaj bit će odvojen od motornog.

Inače, radovi na desnoj strani buduće biciklističke staze u općini Novi Grad, od Nedžarića do Otoke, privode se kraju.

Nakon zemljanih i asfaltersih radova, krajem prošle sedmice počelo je postavljanje pigmentiranog asfalta, na trasi od Otoke do preduzeća Gras, kao i farbanje ivičnjaka, nakon čega će se pristupiti postavljanju vertikalene saobraćajne signalizacije.

Uporedo s tim, započeti su i radovi na lijevoj strani trase buduće biciklističke staze od Nedžarića prema Otoci.

Na ovom dijelu biciklističke staze, tačnije kod Olimpijskog bazena Otoka, Općina Novi Grad Sarajevo planira izgraditi odmorište, gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (WI-FI).

Projekt izgradnje biciklističke staze finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a izgradnjom prve biciklističke staze u glavnom gradu BiH, Novi Grad će biti prva općina koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po evropskim standardima.

Biciklistička staza će biti povezana s Centrom za edukaciju, sport i rekreaciju, koji se gradi u bivšoj kasarni "Safet Zajko", saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.