BiH
11

Počela sadnja cvijeća u znak dobrodošlice turistima, papi Franji i Erdoganu

Klix.ba
Radnici preduzeća "Park" ovih dana vrlo intenzivno rade na održavanju i uređenju javnih zelenih površina, uključujući i ranu sadnju sezonskog jednogodišnjeg cvijeća.

Riječ je o cvjetnim gredicama na zelenim površinama u blizini zgrade Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo i Općine Centar.

"Nešto ranija sadnja, odnosno zamjena sezonskog cvijeća u cvjetnim gredicama ove godine počela je iz dva razloga, a to su najavljene posjete našoj zemlji u maju i junu i to predsjednika Republike Turske Recepa Erdogana i poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, kao i brojnih turista", saopšteno je iz „Parka“.

Danas su na zelenim površinama između ulice Maršala Tita, Reisa Džemaludina Čauševića i Mis Irbina radnici zasadili nešto više od 3.000 komada sezonskog jednogodišnjeg cvijeća čime je i otpočela sadnja "ljetnog aspekta" cvijeća u cvjetne gredice na području šest općina.

Inače, ove sezone u cvjetnim gredicama bit će zasađeno nešto više od 60.000 komada sezonskog cvijeća iz vlastite rasadničke proizvodnje. Preduzeće "Park" pokrenulo je i inicijativu da u saradnji sa općinama dodatnim količinama cvijeća izrade nove cvjetne gredice u svakoj općini, a Općina Stari Grad već je iskazala zainteresiranost.

Osim radova na sadnji sezonskog cvijeća, ovih dana intenzivno se radi i na košnji trave, a zelene površine uz glavne saobraćajnice.