BiH
79

Počela restauracija Careve džamije u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Današnjom ceremonijom upriličenoj u Carevoj džamiji u Sarajevu, službeno je počela restauracija ovog objekta, koju radi Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Ovu najstariju džamija u Sarajevu, sagradio je Isa-beg Isaković, 1457. godine, a pod zaštitom je kao nacionalni spomenik.

Kao zahvalnicu TIKA-u, predstavnici Islamske zajednice BiH organizovali su mevlud, te je uz učenje dova, ispraćena ceremonija povodom početka radova na Carevoj džamiji.

Ceremoniji su prisustvovali direktor TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Mahmut Cevik, sarajevski muftija Enes Ljevaković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović, bivši reisu-l-ulema IZBiH Mustafa Cerić, kao i veliki broj muftija, imama, te brojni građani.

U obraćanju prisutnima, Cevik je kazao kako je Careva džamija jedna od najvažnijih vjerskih objekata u BiH. On je podsjetio da je džamija od 1462. godine pretrpila mnoga oštećenja. Prva veća nesreća koja je zadesila ovu džamija bio je požar 1480. godine, a 1500.-tih je urađena manja restauracija. 

Cevik je kazao kako će TIKA, nakon 540 godina, izvršiti kompletnu restauraciju Careve džamije. 

“Mi ćemo raditi restauraciju kupole džamije, jer prokišnjavaju tokom padavina, obnovit ćemo stubove, izvršit ćemo restauraciju džamije iznutra i izvana, urediti prostor oko nje, a pored svega toga popravit ćemo i električne, vodovodne i kanalizacione sisteme. Ova džamija će, uz pomoć TIKA-e, ponovno biti kao nova. Ukoliko se radovi preko ljeta nastave po planovima, završit ćemo ih krajem ove, ili početkom sljedeće godine“, rekao je Cevik. 

On je podsjetio kako ovo nije prvi projekat TIKA-e u BiH, dodavši da je TIKA finansirala projekte poput obnavljanja Kuršumlija džamije u Maglaju, Ferhadije džamije u Banja Luci, mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i mnoge druge. 

Cevik je rekao da džamije predstavljaju jedinstvo i bratstvo u islamskom svijetu, ali da su ujedno edukacijski i kulturni centri. 

“Ova džamija je jako važna za BiH i ja želim svakome ko je imao učešća u njenoj izgradnji i održavanju, sve najbolje. Džamije nisu mjesto gdje se samo klanja namaz, nego mjesto gdje se okupljaju muslimani. Vi ste dio ove džamije, jer ste je održali na nogama, kao i džemat“, poručio je Cevik.

Sarajevski muftija Enes Ljevaković je zahvalio se bratskoj i prijateljskoj Turskoj za svu pomoć koju je pružila BiH.

Ljevaković je istakao da restauracija Careve džamije ima veliki značaj za cijelu BiH, posebno se zahvalivši predstavnicima TIKA-e zbog svih projekata koje su realizirani u cijeloj državi.

“Ovo je pokazatelj prijateljskog odnosa i bratstva između naroda Turske i BiH. Ovo sigurno nije kraj projektima TIKA-e u BiH i nadam se da će se oni nastaviti i ubuduće“, izjavio je Ljevaković.

Careva džamija je prva džamija u Sarajevu, a Isa-beg Isaković je poklonio sultanu Mehmedu Fatihu, po kojem je ona i dobila ime.